Museum wordt grondig verbouwd voor miljoenen euro's, wel zorgen over kosten

Het definitieve ontwerp van de entree
Het definitieve ontwerp van de entree © BiermanHerket
DELFT - Na jaren wachten, moet het in 2025 echt gaan gebeuren: Museum Prinsenhof wordt verbouwd. Drie jaar geleden gaf de gemeente al een akkoord voor de verbouwing, die in totaal 38 miljoen euro moet gaan kosten. Er heerst ook nu nog vooral enthousiasme, maar er zijn ook opnieuw twijfels over het risico dat de gemeente loopt met haar investering in de plannen.
De Delftse raadsleden kregen donderdagavond voor het eerst de definitieve plannen onder de neus. Afgelopen jaar werkten architecten hard aan die definitieve plannen.
Het hele project zou dus 38 miljoen kosten. Daarvan hoest de gemeente Delft zelf 18 miljoen euro op, wordt 10 miljoen geschonken door een particulier en voor de resterende tien miljoen euro ging de gemeente Delft de afgelopen twee jaar op zoek bij de provincie en andere fondsen. Die laatste groep is goed voor 5 miljoen euro, en dat betekent dus wel dat Delft nog op zoek moet naar de andere 5 miljoen euro.

Raadsleden enthousiast, maar onzeker

Volgens het college hoeft dat ontbrekende bedrag geen probleem te zijn voor de verbouwing. 'Het is juist de hoop dat als we nu akkoord gaan, we de resterende vijf miljoen zo bij elkaar krijgen van andere fondsen', vertelt cultuurwethouder Frank van Vliet (GroenLinks) over de plannen.
En ook al heerst er bij de raadsleden vooral enthousiasme, ze zijn toch nog niet helemaal zeker van hun zaak. Ze vrezen namelijk dat de verbouwing van Museum Prinsenhof toch nog een stuk duurder uit gaat vallen dan aanvankelijk bedacht. En ze vragen zich daarom af of de gemeente niet een risico loopt. Want er moeten nog miljoenen gevonden worden en de gemeente staat voor het resterende bedrag garant.
Een impressie van de nieuwe 'binnenkant' van Prinsenhof
Een impressie van de nieuwe 'binnenkant' van Prinsenhof © BiermanHenket
Daarom wil de VVD graag weten of het bedrag dat wordt geïnvesteerd wel voldoende is. 'Weet de wethouder wel zeker dat het hierbij zal blijven en als er niet genoeg geld wordt opgehaald, moeten we dan de algemene reserve gaan plunderen?', vraagt raadslid Dimitri van Rijn (VVD) zich af.
Leon Hombergen, fractievoorzitter bij de PvdA, vult aan: 'We moeten binnen dat bedrag blijven, dat is echt van belang. Maar we zien in de rapportage dat de wethouder zelfverzekerd is. We zagen echter maar één mogelijke bezuiniging staan: moeten we niet meer opties open houden om te bezuinigen, om zo bij te sturen?'

Zoeken naar extra geld

En ook het CDA en D66 hebben zo hun zorgen. 'Die 18 miljoen euro zou voor ons een maximum zijn. Daar hebben we drie jaar geleden zo voor gestemd. We maken ons zorgen dat doordat we garant staan voor 10 miljoen, de noodzaak om de laatste miljoenen binnen te halen er niet genoeg is', zegt raadslid Gerrit-Jan Valk (CDA).
Tijdens de raadsvergadering wil wethouder Van Vliet (GroenLinks) vooral de rust blijven uitstralen. 'Ik hoor vooral veel zorgen, maar op de vraag of we binnen het budget gaan blijven, zeg ik volgmondig 'ja'. U heeft de kaders gesteld, en we zijn ervan overtuigd dat we aan die opdracht kunnen voldoen.'
Zo moet de Prinsentuin eruit komen te zien
Zo moet de Prinsentuin eruit komen te zien © BiermanHenket
Dat was niet voldoende voor de raadsleden, die echt zeker wilden weten dat de gemeente niet zelf moet bij gaan leggen als er niet genoeg geld komt. Daarnaast is er de vrees dat de gebruikskosten van het pand te hoog worden en ten koste gaan van andere cultuurorganisaties in de stad.
Toch houdt de wethouder eraan vast: 'We zijn er echt van overtuigd dat we het kunnen doen binnen de 38 miljoen die we eraan uit moeten geven. Ook voor die hogere gebruikskosten hebben we in de toekomst een oplossing. U heeft daar immers de kaders voor gesteld. We verwachten dan ook niet te hoeven bezuinigen', gaat de wethouder verder.

Later definitieve beslissing

De wethouder benadrukte daarom opnieuw dat de raadsleden geen zorgen hoeven te hebben. 'Op het moment dat we het gevoel hebben dat we moeten afschalen, dat we dan terugkomen bij u als gemeenteraad. Dan kunt u daar over beslissen.'
Op 1 februari beslist de gemeenteraad definitief over de plannen voor het Prinsenhof. In de gemeenteraad wordt gestemd over de plannen. Mocht de raad akkoord gaan, dan gaat het museum in 2025 voor twee jaar dicht om te verbouwen.