Dit is het duurste huis dat te koop staat (en het goedkoopste)

Het duurste huis dat in de regio te koop staat
Het duurste huis dat in de regio te koop staat © Funda
REGIO - Zestien miljoen of 145.000 euro. Het verschil tussen het duurste en het goedkoopste huis dat te koop staat in onze regio is enorm: een villa in Wassenaar met een enorme lap grond of een serviceflat in Rijswijk, wel mét zonnescherm. Makelaarsvereniging NVM maakte donderdag bekend dat de prijzen van koopwoningen in de laatste drie maanden van 2023 weer zijn gestegen. Het is de eerste stijging na een jaar van prijsdalingen.
Hoe kan het ook anders, zou je bijna zeggen: het duurste huis in de regio staat in Wassenaar. Aan de Buurtweg ligt Landgoed Blankenburg, een perceel van ruim 41.000 vierkante meter groot. De monumentale woning in het weelderige bos heeft ook genoeg ruimte: het woonoppervlak meet maar liefst 1128 vierkante meters. In totaal zijn er zestien kamers, waarvan tien slaapkamers.
Het huis staat volgens de makelaar 'op een van de mooiste locaties van Wassenaar', vlak bij de Waalsdorpervlakte en de duinen. 'Hier resideert u in alle rust en discretie, omgeven door groen en toch op strategische afstand van Amsterdam-Schiphol, Den Haag en Rotterdam.' Er hangt wel een stevig prijskaartje aan: om hier te kunnen wonen, moet je maar liefst 16.000.000 euro neertellen.
'Met een object als dit is het als met de beste wijnen: zij moeten rijpen om op smaak te komen. En die smaak zit erin, tot in het kleinste detail', prijst de makelaar het stulpje aan. 'De geschiedenis heeft geleerd dat het huis aan vele, bevoorrechte generaties ruimte heeft geboden voor wonen op topniveau. Het enige dat het van zijn nieuwe gebruikers vraagt, is respect en eerbied voor een historie die begon in de achttiende eeuw en niet ophoudt anno heden.'
Veel details over het huis wil de makelaar niet prijsgeven. 'Uit oogpunt van discretie wordt slechts een globale impressie gegeven en worden een beperkt aantal interieurfoto's getoond. Serieuze gegadigden nodigen wij van harte uit een vrijblijvende bezichtiging te arrangeren.'

Stukje goedkoper

Wie geen zestien miljoen kan missen, kan beter terecht in Rijswijk. Aan de Dr. H. Colijnlaan staan twee appartementen te koop die een stuk minder kosten: 145.000 en 155.000 euro. Dit is het goedkoopst wat in onze regio is te vinden. De woningen zijn onderdeel van een serviceflat en alleen geschikt voor mensen van 45 jaar en ouder.
Bewoners kunnen gebruikmaken van allerlei faciliteiten: 'Onder meer het bestellen van koelverse of warme maaltijden, aanwezigheid van huismeester, logeerkamers, wasserette, hobbykamer met gereedschap en een biljartkamer. In de recreatiezaal worden activiteiten georganiseerd zoals film- en kaartavonden en gymnastiek.' Door al deze extra's zijn de servicekosten wel hoog: elke maand moet je hier ruim 500 euro voor aftikken.
Een huis kostte in de laatste drie maanden van vorig jaar gemiddeld 434.000 euro. Dat is 5,3 procent meer dan in dezelfde periode in 2022. Een jaar lang daalden de prijzen door rentestijgingen, maar een krap aanbod zorgt nu weer voor prijsstijgingen, meld NVM.
Aan het einde van het vierde kwartaal stonden ruim een kwart minder bestaande woningen te koop dan eind 2022. Daarnaast denken makelaars dat steeds meer Nederlanders genoeg financiële ruimte hebben om een huis te kunnen kopen. Zo stegen bij veel mensen de lonen. Ook dalen de hypotheekrentes weer gestaag.

Meer overbieden

Door die ontwikkelingen wordt overbieden weer steeds meer de norm. Bij meer dan de helft van de woningverkopen telden kopers een hoger bedrag neer dan de vraagprijs. Gemiddeld lag de verkoopprijs 1,3 procent hoger dan de vraagprijs.
Alle woningtypen stegen in prijs, met de sterkste stijgingen bij tussenwoningen, appartementen en 2-onder-1-kapwoningen. Makelaars hadden het ook drukker dan een jaar eerder: vergeleken met het vierde kwartaal van 2022 verkochten ze bijna twaalf procent meer bestaande koopwoningen.

Nieuwbouwmarkt herstelt zich

Meer nieuwbouw zou de markt voor bestaande koopwoningen minder krap moeten maken, bepleit de NVM. De markt voor nieuwbouwwoningen herstelde zich enigszins na grote problemen in voorgaande kwartalen, toen bouwprojecten stillagen of niet doorgingen. Zo steeg het aantal verkochte nieuwbouwwoningen op jaarbasis met 57 procent tot 6100. Maar vergeleken met enkele jaren geleden lag dat aantal in 2023 veel lager.
De gemiddelde prijs voor een nieuwbouwwoning daalde opnieuw, dit keer met 2,3 procent. 'Een divers en daarmee passend aanbod nieuwbouw brengt de noodzakelijke doorstroming en verduurzaming op gang', zegt Lana Gerssen, de voorzitter van de NVM-vakgroep wonen.