Rosa (12) heeft long covid en zingt in speciaal koor: 'Nu sta ik er niet alleen voor'

Kinderen met long covid in één koor
Kinderen met long covid in één koor © NOS Jeugdjournaal
ZOETERMEER - De 12-jarige Rosa zingt in een kinderkoor. Op zich niet heel bijzonder, tot blijkt dat alle kinderen één ding gemeen hebben: allemaal zuchten ze onder een coronabesmetting die ze jaren geleden opliepen. De deelnemers komen van over de hele wereld en zingen via een videoverbinding met elkaar.
Twee jaar geleden kreeg Rosa uit Zoetermeer corona. Ze werd flink ziek en had zelfs hulp nodig bij het douchen. Pas na een paar maanden kon ze weer rechtop zitten en een half uurtje lang online lessen volgen.
Inmiddels gaat het stukken met Rosa. Ze kan weer sporten en gaat ook weer naar school, maar ze is nog niet helemaal de oude. Als ze bijvoorbeeld naar een schoolfeest of pretpark is geweest, is ze erna veel sneller moe dan voorheen.
Rosa voelt zich begrepen door de andere kinderen en zangcoach Merel
Het online kinderkoor - waarin Rosa meezingt - is een idee van de Nederlandse zangcoach Merel. Zij heeft zelf ook long covid. Ze leert de kinderen allerlei ademoefeningen én ze zingen liedjes. En als ze er geen energie voor hebben, mogen ook neuriën of gewoon offline gaan.
Rosa vindt het erg leuk om bij het koor te zitten. Daarbij is het zingen niet eens het belangrijkste. 'Ik vind het zelf fijn, omdat je weet dat je er niet alleen voor staat. En dat anderen door hetzelfde gaan', zegt ze tegen het NOS Jeugdjournaal.
Mensen die eerder positief getest zijn op corona, maar daar langdurig klachten aan overhouden hebben mogelijk long covid. Voorbeelden van langdurige gezondheidsklachten na corona zijn vermoeidheid, benauwdheid en pijn.