Papegaaisoort was uitgestorven op Aruba, maar is nu terug dankzij Avifauna

Twee lora's op Aruba
Twee lora's op Aruba © Johan van der Haven
ALPHEN AAN DEN RIJN - Wat aarzelend liepen ze woensdagmiddag op Aruba hun volière uit: acht geelvleugelamazones, ook wel lora genoemd. Deze papegaaiensoort was ooit een icoon op Aruba, maar verdween daar 75 jaar geleden. Mede dankzij de inspanningen van Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn is dit verdwenen icoon van het eiland nu terug in de Arubaanse natuur.
Helemaal uitgestorven was de geelvleugelamazone niet. Op Bonaire waren ze de afgelopen decennia nog wel te vinden, maar in Aruba ging het niet goed. Dat kwam onder meer door ontbossing. Maar ook doordat de vogels massaal werden gevangen om ze als huisdier te houden.
'Elke Arubaan herinnert zich nog wel die opa of tante die een lora in een klein kooitje thuis had', vertelt Johan van der Haven van Avifauna. Gelukkig is het nu dezelfde bevolking van Aruba die het project omarmt: 'De inwoners zijn ontzettend enthousiast over dit project. Er kwam zelfs iemand naar me toe die aan mij vroeg: are you the bird guy?'

'Niet zoveel verstand van verzorgen van dieren'

Volgens de Arubaanse overheid heeft de geelvleugelamazone altijd een belangrijke plaats gehad in het culturele en ecologische erfgoed van de Antillen. Natuurorganisatie Fundacion Parke Nacional en het vogelpark in Alphen aan den Rijn besloten daarom de krachten te bundelen en de vogel te herintroduceren op Aruba.
Het vogelpark stuurde Johan met zijn collega Marisa Mangal naar Aruba om bij het project te helpen en de vrijgelaten dieren te monitoren en de nodige veterinaire zorg te verlenen. 'Van het verzorgen van dieren hebben ze daar nog niet zoveel verstand, wij als dierenpark hebben die kennis natuurlijk wel', vertelt Johan.
De vogels worden vrijgelaten
De vogels worden vrijgelaten © Johan van der Haven
De dieren die de afgelopen weken op het eiland zijn vrijgelaten zijn twee jaar geleden onderschept bij een transport op zee. Het zijn 25 jonge vogels, die zelfs nog nooit buiten zijn geweest.
Het komende jaar zullen ze nog moeten worden bijgevoerd, want ze zijn niet gewend om voor zichzelf te zorgen. Zo weten ze nog niet zo goed waar ze zelf hun voedsel moeten vinden. Ze hebben dus nog een hoop te leren. 'Maar het zijn intelligente dieren, ze leren heel snel.'

Slechtvalk is grote vijand

Het uitzetten gebeurde in fases. Vorige week vlogen de eerste negen dieren uit en woensdag de laatste acht. Succes is bepaald niet verzekerd. Het blijft onzeker of de dieren het gaan redden. De lora's krijgen nu ineens te maken met natuurlijke vijanden. Dat is ook iets dat ze niet gewend zijn. De slechtvalk is bijvoorbeeld een groot gevaar voor vogels op Aruba. 'Die lusten wel een papegaaitje', vertelt Van der Haven. Er is al een papegaai gesneuveld. Ten prooi gevallen aan de slechtvalken. 'Maar dat hoort er ook bij. Ze zijn nu al een stuk alerter.'

Nakomelingen

Het is de bedoeling dat er in de toekomst meer geelvleugelamazones uitgezet gaan worden en ze voor nakomelingen gaan zorgen. Maar dat proces kan best nog tientallen jaren gaan duren.