Nachtbus gaat weer rijden in Haagse regio

© ANP
DEN HAAG - Goed nieuws voor alle feestgangers die in het weekend op stap gaan. De nachtbussen van de HTM gaan weer rijden in Den Haag en omstreken. Dat maakt de HTM woensdag bekend. Het is bedoeling dat het openbaar vervoer in de nacht vanaf 26 april weer gaat rijden. Welke lijnen precies op welk moment starten, wordt later in het voorjaar gepland en bekend gemaakt door HTM.
Sinds het begin van de coronapandemie in 2020 hebben de nachtbussen van de HTM niet meer gereden. Eerst vanwege de coronamaatregelen en daarna als gevolg van een tekort aan inzetbaar personeel.
'We rijden nog niet op het gewenste niveau van de dienstregeling 2021. Daar zetten we alles voor in', zegt Jaap Bierman, algemeen directeur HTM. 'Tegelijkertijd werd een dringend beroep op ons gedaan om het nachtnet weer in ere te herstellen', vertelt de algemeen directeur.

Eén keer per twee uur

En dus komt de nachtdienstregeling terug. De nachtbussen N1 tot en met N6 zullen vanaf 26 april weer iedere vrijdag- en zaterdagnacht gaan rijden door Den Haag en omstreken. 'Wel met een frequentie van één keer per twee uur in plaats van één keer per uur. De helft van de lijnen start om 1.00 uur en de andere helft start om 2.00 uur', vertelt Bierman.
De routes van de nachtbussen
De routes van de nachtbussen © HTM
Maar waar komen die buschauffeurs dan opeens vandaan als er nog steeds een personeelstekort is? 'Om onze nachtbuschauffeurs te kunnen inzetten, huren we buschauffeurs in die vrijgekomen dagdiensten gaan opvangen', legt de HTM-directeur uit.
'Daarnaast werkt HTM er hard aan om zoveel mogelijk buschauffeurs, maar ook trambestuurders en ander personeel te verleiden om bij HTM te werken of te blijven werken. We monitoren nauwgezet hoe een en ander gaat verlopen en nemen dan de passende maatregelen die nodig zijn op basis van de beschikbaarheid van onze buschauffeurs.'

Nachtbus tussen Leiden en Zoetermeer

Maandagavond werd ook al bekend gemaakt dat de nachtbus tussen Leiden en Zoetermeer, na lange tijd van afwezigheid, weer gaat rijden. De exacte datum is nog niet bekend, maar in februari staat het eerste ritje gepland. De nachtbus zal in de vrijdag- en zaterdagnachten tussen de twee steden rijden.