Weer is deel van stroomnet vol, geen plek meer voor nieuwe aansluitingen

© ANP
SASSENHEIM - In delen van de Bollenstreek zit het stroomnet vol. Netbeheerder Liander spreekt van het bereiken van de maximale capaciteit. Kort gezegd komt het erop neer dat nieuwe bedrijven in het gebied niet zomaar een elektriciteitsaansluiting kunnen krijgen.
In delen van de gemeenten Teylingen, Noordwijk, Lisse en Kaag en Braassem is de maximale capaciteit bereikt. Nieuwe aanvragen van ondernemers voor een stroomaansluiting zijn niet automatisch meer mogelijk. Er geldt een wachtlijst, al zijn er uitzonderingen.
Als ondernemingen bijvoorbeeld tijdens de drukke uren geen gebruik maken van het elektriciteitsnet, kan een bedrijf een aansluiting krijgen. Pas als het stroomnet is uitgebreid, is er voor iedereen weer een aansluiting mogelijk.
Net als in andere delen van Nederland, stijgt ook in de Bollenstreek de vraag naar elektriciteit snel. Concreet gaat het om de plaatsen Sassenheim, Voorhout en Noordwijkerhout.
Om het tekort in Sassenheim en omgeving op te lossen moet het bestaande elektriciteitsstation worden uitgebreid. Daarnaast moet in Noordwijkerhout een nieuw elektriciteitsstation worden gebouwd. Liander verwacht dat de twee stations over vijf jaar in gebruik kunnen worden genomen.
Het volle elektriciteitsnet heeft geen gevolgen voor huishoudens en bedrijven met een kleine stroomaansluiting. Ook voor de nu bij Liander bekende nieuwbouwplannen is stroom beschikbaar.
In dit gebied is de maximale capaciteit bereikt
In dit gebied is de maximale capaciteit bereikt © Liander