Waarschuwing: breng oude apparaten met kwik zo snel mogelijk naar milieustraat

© ANP
REGIO - Grote kans dat je ze nog in huis hebt: een oude kwikthermometer of een barometer met kwik. Maar als zoiets kapot valt in je huis heb je een probleem. Want de kwikdamp die daarbij in je huis komt te hangen is niet zo goed voor je gezondheid. Gezondheidsdienst GGD is dan ook een campagne gestart om mensen te waarschuwen.
Oude thermometers, bloeddrukmeters en barometers. In deze voorwerpen kan kwik zitten, een zwaar metaal. Als je bijvoorbeeld een barometer laat vallen, rollen en stuiteren de bolletjes kwik alle kanten op. Blijven er bolletjes, die vaak minuscuul klein zijn, liggen? Daar kun je dan erg ziek van worden.
Vooral in een barometer zit veel kwik en het is heel moeilijk om dat op te ruimen als de barometer lekt of valt. Meestal moet er een professioneel schoonmaakbedrijf komen. Vaak moet de vloerbedekking of het laminaat er helemaal uit en moeten er veel spullen weg. Als er kleine kinderen in huis zijn, dan kan dat uiteraard nóg meer kopzorgen geven.

Voorkomen beter dan genezen

Gevallen kwikbolletjes bij elkaar vegen en in een luciferdoosje afvoeren? Nee, dat is absoluut niet voldoende om veilig van het spul af te komen. 'Daar komt echt meer bij kijken', vertelt Sophie te Boekhorst van GGD Hollands Midden. 'Zelf krijg je het bijna niet goed opgeruimd.'
Wie het spul per ongeluk laat liggen, komt bloot te staan aan kwikdampen. Te Boekhorst waarschuwt: 'Dit zware metaal is niet goed voor je zenuwstelsel en heeft ook effect op je nieren.' Voorkom daarom ongelukken met kwik.

Chemisch afval

GGD Hollands Midden, de gezondheidsdienst voor onder andere Gouda, Alphen aan den Rijn en Noordwijk, roept daarom op om oude apparaten met kwik liever vandaag dan morgen naar de milieustraat te brengen. 'Verpak ze in dubbel plastic en breng ze naar het chemisch afval', besluit de GGD.