Esmeralda wordt 26 keer gestoken en sterft: 'Mama, je gaat toch niet dood?'

Bloemen bij het huis waar Esmeralda overleed
Bloemen bij het huis waar Esmeralda overleed © ANP
DELFT - 'Mama je gaat toch niet dood?' Het zijn de laatste woorden die de 6-jarige dochter van Esmeralda de Vries vanuit de deuropening tegen haar moeder zegt voor ze sterft. Haar woorden worden door haar oma uitgesproken op de zitting tegen Juanito V. De Belgische man die zijn ex-vriendin Esmeralda doodstak en haar moeder en vriend zeer ernstig verwondde.
Het gebeurde op 5 februari op de Frederik van Eedenlaan in Delft. De moord op Esmeralda (33) lijkt een duidelijk geval van femicide. 'Waarom? Omdat ze het uitmaakte en jij dacht: ik niet, niemand niet!', zei haar zus tegen V. daarover in de rechtbank. Juanito V. (32) is een slanke, niet al te grote, man met kaal hoofd en diepliggende blauwe ogen. Op zijn pols zijn onder zijn trui de randen van een zwarte tatoeage te zien.
V. had een moeizame relatie met Esmeralda, zo wordt tijdens de rechtszaak duidelijk. Ze leerden elkaar kennen via online dating en waren sinds 2021 samen. Een relatie met 'ups en downs' die een aantal keer uit is geweest. Uit het dossier blijkt dat Esmeralda op 5 februari vorig jaar de relatie definitief beëindigde via een sms. Er knapte toen iets bij Juanito die op dat moment van Delft onderweg was naar België voor een bokstraining.

'Ik ga domme dingen doen'

Tijdens hun relatie dreigde de Belg zichzelf diverse keren iets aan te doen als Esmeralda hun relatie zou beëindigen blijkt uit appverkeer. 'Als het tussen ons stopt wil ik echt niet verder, die keuze moet je me toestaan', appte hij haar bijvoorbeeld. En hij had met een mes op zijn schoot op de bank gezeten en gedreigd met zelfmoord. Uiteindelijk beroofde hij haar van het leven in plaats van zichzelf.
Na de bokstraining stapt Juanito in zijn zilvergrijze Volkswagen Polo en rijdt terug naar Delft. Onderweg legt hij contact met een paar vrienden. Hij kondigt aan zijn ex wat aan te gaan doen en daarna de hand aan zichzelf te willen slaan. 'Ik ga ze kapot maken. Als ze denkt hiermee weg te komen heeft ze het mis', stuurt hij naar een vriendin. 'Ik ga domme dingen doen', stuurt hij naar een ander. Ze proberen V. op andere gedachten te brengen. 'Geen domme dingen doen', zeggen ze tegen hem.

Levensgevaarlijk verwond

Tevergeefs, blijkt anderhalf uur later als hij op Facebook een bericht plaatst: 'Ik heb er drie neerstoken, waaronder de persoon waarvan ik hield. Ik kon niet verkroppen dat ze mij verliet. Ik ben geen gek! Sorry ieder1.' Op beelden van een beveiligingscamera uit de straat is in de rechtszaal te zien wat er kort daarvoor is gebeurd.
Juanito wacht zijn ex-geliefde op bij het huis van haar moeder en vriend. Wanneer ze naar buiten komen valt hij Esmeralda meteen aan. Ze wordt 26 keer gestoken. Ook haar moeder en vriend worden aangevallen en raken levensgevaarlijk gewond. De politie is er heel snel bij. Volgens de rechtbank horen agenten Esmeralda nog één keer zuchten en is het dan voorbij.
Juanito V. in de rechtbank
Juanito V. in de rechtbank © Theresa Hartgers
Esmeralda's zus moet haar nichtje het slechte nieuws brengen: 'Hoe vertel je zoiets?', zegt ze in tranen in de rechtbank. 'Ik voelde me verantwoordelijk. Ik ging in de overlevingsmodus. Wat een opgaaf. Met lood in mijn schoenen ging ik naar haar toe, omdat ik haar moest vertellen dat haar mama dood was.'
'Ik zie haar naar me kijken met lege ogen en ze zegt: ik weet het al Sammie, mama keek heel erg bang en bewoog niet meer. Het doet zo enorm pijn, maar ik moet sterk blijven voor die kleine meid.'

Gevaar voor vrouwen

'Ik haalde adem en leefde nog en dat is ook het enige', zei de moeder van Esmeralda tijdens haar slachtofferverklaring. 'Ik heb geen benul van tijd en herbeleef deze laffe, egoïstische en narcistische daad steeds. Ik ben dood aan de binnenkant en ik lach. Maar in mijn ziel schreeuw ik. Waarom? Mijn leven is kapotgemaakt. Jij mag nooit meer vrijkomen, je bent een gevaar voor de maatschappij en met name voor vrouwen. De zoveelste vrouw die is afgemaakt door een ex. Daar moeten hogere straffen voor staan zoals levenslang.'
Levenslang eiste het OM niet tegen V. De officier van justitie vraagt de rechtbank V. 23 jaar gevangenisstraf op te leggen en daarbij tbs, omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar zou zijn. De rechtbank doet uitspraak op 8 februari.