Man gaat 127 keer uit eten zonder te betalen, deed alsof hij onwel werd

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Omroep West
DELFT - Je kunt het bijna 'knap' noemen: jezelf meer dan honderd keer volgieten met drank en volproppen met eten in een restaurant. En dat zonder te betalen. Een 58-jarige eetpiraat uit Delft schopte het tot 127 keer niet afrekenen, maar viel afgelopen weekend eindelijk door de mand. Met een slechte smoes ten spijt.
'Een vrij relaxte man die volop interesse toonde in de gasten om zich heen', omschrijft barman Mike Hogeveen de niet betalende restauranthopper. 'Hij gaf allerlei rondjes aan de bezoekers van De Waag, onze zaak. "Kassa", dacht ik natuurlijk. Hij at en dronk van alles door elkaar.' Tot het restaurantbezoek van de 58-jarige man een bizarre wending krijgt.
Opeens ziet de barman van het Delftse etablissement dat er allemaal restaurantgasten om hem heen gaan staan. 'Hij trilde hevig met zijn arm. Het leek wel alsof hij een beroerte kreeg. Dus hup, de AED mee en 112 gebeld. De ambulance was er snel bij.'
Niet betalen? Wat maakt hij mij nou?
De man, die bij kennis is, wordt door ambulancebroeders mee naar buiten genomen. 'Heb je wel een leuke dag gehad?', roept Hogeveen er gekscherend achteraan. Er volgt geen reactie, daarover later meer.
Na enige tijd komt het ambulancepersoneel weer terug in de zaak aan de Markt. 'We nemen hem niet mee en de openstaande rekening wil hij niet betalen', krijgt de horecaman uit Naaldwijk van de ambulancebroeders te horen. 'Niet betalen? Wat maakt hij mij nou?', denkt de Westlander.
Ambulance voor de deur van De Waag
Ambulance voor de deur van De Waag © Mike Hogeveen
Om de man te identificeren wordt gezocht naar een legitimatiebewijs in zijn portemonnee, maar de beurs blijkt nagenoeg leeg. Er zit een paar cent in, meer niet. 'Waar woon je dan? Wie ben je? Wat is je telefoonnummer? Allemaal vragen die ik aan de niet-betalende klant vroeg', zegt Hogeveen.
De man begint te ratelen en direct bemoeit een van de ambulancebroeders zich met het vraaggesprek. 'Nou, aan mij gaf hij hele andere informatie door, ik vertrouw het niet', klonk het van de hulpverlener. 'Als ik jou was zou ik de politie er maar bij halen', krijgt de barman als advies mee. Het trillen en shocken blijkt in scene gezet.
Fraude, oplichting. Die man was al voor alles veroordeeld.
Tot er in de zakken van de notoire flessentrekker een ziekenhuisbandje met daarop zijn burgerservicenummer opduikt. 'En ja hoor, er kwam een hele lijst van vergrijpen naar boven', zegt de restaurantbediende uit Westland. 'Fraude, oplichting. Die man was al voor alles veroordeeld.'
'De man dacht, door zich als ziek persoon voor te doen, onder de rekening van ruim honderd euro uit te komen', vat Mike Hogeveen het voorval samen. Agenten vragen hem nog of Hogeveen aangifte wil doen, waar hij dankbaar gebruik van maakt. Ondertussen wordt een tweede politiewagen naar De Waag in Delft gestuurd om de man mee te nemen.

127 keer niet betalen

Een woordvoerder van de politie bevestigt aan Omroep West dat de aangehouden 58-jarige man een drankprobleem heeft. Hij sloeg vaker toe in het centrum van Delft, waarna horecazaken elkaar op de hoogte gingen houden van zijn aanwezigheid in een van de etablissementen.
Nu blijkt, dat de man 127 keer in een restaurant heeft gegeten en gedronken zonder te betalen. 'Eerder was er een civiel traject gestart, maar omdat de man bezig bleef hebben we afgelopen weekend actie ondernomen', besluit de woordvoerder. Of hij nog in de cel zit is onbekend, evenmin of de rekening van ruim honderd euro van De Waag al voldaan is.