'Verraderlijk glad' op wegen, waarschuwt ANWB: 'Het is een ijsbaan hier'

Ongeluk door gladheid
Ongeluk door gladheid © Regio15
REGIO - Het is verraderlijk glad op de weg. Daarvoor waarschuwt de ANWB. Ook KNMI heeft code geel afgegeven vanwege de gladheid. Daar merkten ze donderdagavond op de A44 al alles van. De snelweg was urenlang dicht omdat het in een ijsbaan leek te zijn veranderd. Er gebeurde meerdere ongelukken.
Het eerste ongeluk gebeurde rond 22.30 uur op de A44 richting Amsterdam. Daar reden twee auto's tegen elkaar. Later op de avond botsten er ook twee auto's op een bergingswagen en een voertuig van Rijkswaterstaat op de snelweg richting Den Haag. Daarna gooide Rijkswaterstaat de snelweg dicht. Rond 3.00 uur is de weg weer opengegaan.
Volgens Tim Schaap van de ANWB is het uitzonderlijk dat een snelweg dicht gaat vanwege gladheid, zeker in het westen van het land. 'Het was flink hommeles op de A44', vat hij het kort samen. Op een video op sociale media is de gladheid vastgelegd met een dashcam: 'Het is een ijsbaan hier', zegt de bestuurder.

Snelheid omlaag

Inmiddels is de weg gestrooid en ligt de gemiddelde snelheid op 70 kilometer per uur, meldt de ANWB-man. Toch blijft het oppassen: 'De wegen kunnen overal nog verraderlijk glad zijn. Blijf alert en houd genoeg afstand'. Hij benadrukt dat dat ook nodig is wanneer de auto winterbanden heeft.
Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgeven in verband met de gladheid. De waarschuwing loopt in Zuid-Holland tot vrijdagmiddag 12.00 uur. Vrijdagochtend kan ook nog plaatselijk gladheid voorkomen door sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten.
Ook vanaf vrijdag einde middag tot en met zaterdag rond het middaguur kan het weer plaatselijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten of sneeuwresten. Daarvoor waarschuwt het KNMI vrijdagochtend, met een code geel. Die geldt vanaf vrijdag 17.00 tot zaterdag 12.00 uur voor heel Nederland.

Tips om te krabben

Voordat je de weg op gaat moet je zorgen dat je autoruiten zijn gekrabd. Wij zetten eerder al wat tips op een rij waarmee jij je auto zo weer ijsvrij hebt.