Permanent festivalterrein of gezellig borrelen en eten? Gedoe om terugkeer terrassen

Terrassen tijdens coronatijd
Terrassen tijdens coronatijd © Elles Bemelman
LEIDEN - In de coronaperiode was het een bekend beeld in de Leidse binnenstad: volle terrassen aan het historische Hooglandse Kerkplein. Als het aan de gemeente Leiden en horecaondernemers ligt, komen de terrassen in kleinere - maar permanente vorm - terug. Alleen is niet iedereen daar blij mee. Een hoorzitting op 16 februari moet uitsluitsel geven. 'Het plein is en blijft van iedereen.'
Cafés en restaurants in Leiden mochten in de tijd van corona tijdelijk hun terrassen uitbreiden, als tegemoetkoming voor misgelopen inkomsten door de beperkende coronamaatregelen. Aan het einde van de pandemie verdwenen met de maatregelen ook de verruimde terrassen weer uit Leiden.
Toch besloot de raad op 2 november een omgevingsvergunning te verlenen voor de uitbreiding van de terrassen op het Hooglandse Kerkplein. Dat geldt voor de rond de Hooglandse Kerk gelegen restaurants De Gaanderij, Bar Lokaal en Café de Uyl van Hoogland.

Petitie tegen terrassen

Geertrui Vroomans, die vlak achter de Hooglandse Kerk woont, heeft veel omwonenden over de plannen gesproken. 'Een hoop buurtbewoners zeggen: de maat is nu echt wel vol, want er is al heel veel overlast.' Vroomans vertelt dat haar medebuurtbewoonster al zo slecht slaapt met die kroegen. Ze zei tegen haar: 'Wat moet ik nou nog als er nog meer bijkomt? Ik kan niet meer tegen.' Er zijn wel meer buren die er zoveel last van hebben, aldus Vroomans.
Een aantal omwonenden van de wijk Pancras-West is het pertinent oneens met het besluit en startte daarom een petitie tegen de komst van de terrassen. De Stichting Vrienden van de Hooglandse Kerk heeft ook bezwaar aangetekend. Een van de initiatiefnemers van de petitie, die anoniem wil blijven, zegt dat de gemeente Leiden gesproken heeft met de cafés en met de kerk. 'Maar niet met de mensen die rond de Hooglandse Kerk wonen'.
De gevulde terrassen aan het Hooglandse Kerkplein tijdens de coronaperiode
De gevulde terrassen aan het Hooglandse Kerkplein tijdens de coronaperiode © Café de Uyl
Hij vervolgt: 'Om de belangen van de omwonenden duidelijk te maken, hebben enkele buurtbewoners een petitie rond laten gaan bij de omwonenden en die overhandigd aan de Bezwarencommissie.'

'Permanent festivalterrein'

Voor de rest verwijst hij naar de petitie. Daarin valt onder meer te lezen dat de initiatiefnemers 'de historische binnenstad van Leiden voor iedereen toegankelijk en leefbaar' willen houden. Met de uitbreiding van de terrassen zou dit in het geding komen.
Aan de hand van vier pijlers maken de initiatiefnemers van de tegenpetitie duidelijk waarom de komst van de extra terrassen tegengehouden zou moeten worden. Er zou 'een permanent festivalterrein' ontstaan en de extra terrassen zouden zorgen voor een 'verstoorde balans tussen bewoners en cafébezoekers'. Ook zou er sprake zijn van 'privatisering van publieke ruimtes' en 'afbreuk van het historische karakter' van de stad'.
Kan een terras zomaar uitbreiden? In het coalitieakkoord van de gemeente Leiden staat dat 'per locatie' wordt gekeken wat er mogelijk is, zolang er sprake is van 'samenwerking met bewoners, ondernemers en andere betrokkenen'.
Naar aanleiding van de tegengeluiden vindt op 16 februari een hoorzitting plaats voor de Bezwarencommissie, waarin de gemeente Leiden, de betrokken horecazaken en de tegenstanders in gesprek gaan over de verleende omgevingsvergunning. Vervolgens wordt duidelijk of de uitbreiding er wel of niet komt.
Sander Dubbeldeman, eigenaar van Café de Uyl van Hoogland, kan maar weinig met de argumenten van de tegenstanders. 'We hebben het over een uitbreiding van ons terras van vijf bij zes vierkante meter, dat is niet groter dan een slaapkamer. We krijgen er maar zes tot acht tafels bij', vertelt de kroegbaas.

Vóórpetitie meer dan 1250 keer ondertekend

'En dezelfde uitbreiding geldt voor De Gaanderij en Bar Lokaal. De uitbreiding van de terrassen gaat dus voor twee derde om restaurants. Het is dus helemaal niet zo dat het hele plein - dat zo'n 1000 vierkante meter is - in beslag wordt genomen en er elke avond duizenden mensen aan het feesten zijn. Mensen zitten gewoon aan een tafel te eten of een borrel te drinken.'
'Het Hooglandse Kerkplein is eigenlijk het enige plein dat we hebben in Leiden, want zonder oneerbiedig te doen: de Beestenmarkt is niet zo gezellig.' Volgens Dubbeldeman is veruit de meerderheid van de Leidse bevolking vóór de uitbreiding. De petitie die de politieke partijen D66 en Studenten voor Leiden (SVL) als reactie op de tegenpetitie begon, is een week na plaatsing meer dan 1250keer ondertekend.
In de coronaperiode veranderde het Hooglandse Kerkplein tot een bruisende plek in Leiden. 'Het leek een beetje op Maastricht, het was heel Bourgondisch', zegt Dubbeldeman. 'Het was onwijs leuk en gezellig met een goede vibe. De uitbreiding van De Gaanderij en Bar Lokaal is ook voor dagjesmensen en de stad Leiden gewoon goed.'
Onduidelijk is hoeveel mensen de tegenpetitie van Pancras-West hebben ondertekend. Dubbeldeman verwacht dat het er aanzienlijk minder zijn. 'Misschien zijn er maar vier mensen tegen', lacht hij. 'Het zijn echt enkele individuen die er een stokje voor willen steken.'
Dubbeldeman kan er niets mee dat het historische karakter van het plein in het geding is, of dat er sprake zou zijn van privatisering van openbare ruimte. 'Het plein is en blijft van iedereen. Al jaren verstrekt de gemeente Leiden aan allerlei partijen vergunningen voor evenementen op het plein. Dat gebeurt op bijvoorbeeld Koningsdag en 3 oktober.'