Geen konijn meer te bekennen in Waterleidingduinen, hoe komt dat?

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © REX by Shutterstock
NOORDWIJK - Er is bijna geen konijn meer te bekennen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hoeveel konijnen er nog precies leven in de duinen, is niet bekend. Maar het staat als een paal boven water dat het er te weinig zijn. En dat heeft gevolgen voor de flora en fauna, want zonder het gegraaf en gegraas van de beestjes gaan deze achteruit. Daarom zijn er 22 konijnen uitgezet tussen Zandvoort en Langevelderslag.
Konijnen leefden eeuwenlang in de duinen, maar door virusziekten zoals bijvoorbeeld myxomatose zijn er nog maar weinig over. Om de populatie te herstellen is Waternet, beheerder van de Amsterdamse Waterleidingduinen, op zoek gegaan naar gezonde konijnen, meldt NH Nieuws. Die werden gevonden in natuurgebied Luistenbuul bij Lexmond.
Om de konijntjes te laten wennen aan hun nieuwe omgeving, is ruim drie weken geleden een zogeheten warande geplaatst in de Waterleidingduinen. Dat is een omheinend stukje land waar de konijntjes konden acclimatiseren voordat ze deze week zijn 'vrijgelaten'. In totaal zijn er 22 konijnen geplaatst, het gaat om elf mannetjes en elf vrouwtjes. De beestjes zijn gevaccineerd zodat ze in ieder geval de eerste jaren beschermd zijn tegen virusziekten.

'Grote en gezonde konijnenpopulatie'

Of het gaat lukken om op deze manier weer een grote konijnenpopulatie op te bouwen, is nog maar afwachten volgens Maarten van Kampen, projectleider bron- en natuurbeheer bij Waternet. 'Hoe het precies gaat lopen, weten we niet. Ook voor ons is het spannend. Maar wat zou het mooi zijn als we hier over een paar jaar weer een grote en gezonde konijnenpopulatie hebben.'