Oprichter Haagse rapgroep SFB doodgeschoten, wie was hij?

Rabby Racks
Rabby Racks © Instagram
DELFT - Misschien wel de bekendste onbekende uit de Nederlandse hiphopwereld is in de nacht van vrijdag op zaterdag dood aangetroffen in een flat in Rotterdam-Zuid. Barry Inees, die werkte onder de artiestennaam Rabby Racks, werd slechts 34 jaar. Zijn zus vond zijn lichaam en belde 112. Inees, die in Delft woonde, had een schotwond in zijn hoofd. Het vuurwapen lag dichtbij zijn lichaam.
Hoewel hij als artiest nooit onsterfelijk werd, heeft Barry Inees een belangrijke staat van dienst in de Nederlandse hiphop, meldt Rijnmond. Hij richtte de succesvolle Haagse rapformatie Strictly Family Business (SFB) op. Die bestaat uit vier leden, waarvan Frenna (Francis Edusei) en Priceless (Jackie Osei) de bekendste zijn. Ze scoorden met nummers als Lovely Body, Investeren In De Liefde en Way It Goes een aantal grote hits.
De rappers van SFB waren nog 'nobodies' toen ze in 2014 samen muziek begonnen uit te brengen. Nu behoren ze met tientallen miljoenen Spotify-streams tot de top van de Nederlandse hiphop. Het is veelzeggend dat de naam Rabby Racks een samenvoeging is van Rabby (van zijn voornaam Barry) en Racks (een naam die verwijst naar geld en die hij kreeg omdat hij naar eigen zeggen 'gewoon veel mensen heeft laten verdienen').

Bevlogen rappers

In een interview met VICE uit 2016 zegt Inees dat hij zelf niet rapte, omdat hij zijn handen vol had aan de bevlogen rappers op wie hij lette. 'Echt ruwe diamanten waren ze, nu na drie jaar glimmen ze pas echt.' Inees nam de managing, promotie en marketing op zich, zegt hij. Hij kon niet voorkomen dat Frenna, Priceless en ook SFB’er KM (Kaene Marica) in 2016 in Suriname werden opgepakt, omdat ze seks hadden gehad met een 15-jarig meisje en dat filmden.
Inees was dus veelal op de achtergrond nauw betrokken bij grote successen in de Nederlandse hiphop en wekte zelf bij het bredere publiek vooral aandacht, omdat zijn naam zo vaak verkapt voorbijkwam in politieberichten. Fraude, drugsbezit, zware mishandeling: de zaken waarmee hij voor zijn dood in verband is gebracht, betreffen geen kinderspel.

Eerdere moordpoging

In 2011 overleefde Rabby Racks ternauwernood een moordpoging in de Delftse flat waar hij al jarenlang woonde, vertelde hij in 2017 op hiphopplatform The Trap. Toen de liftdeuren op zijn verdieping opengingen, wachtte een man met een bivakmuts hem op. Na een schermutseling en een vlucht over verschillende etages wist hij uiteindelijk te ontkomen.
Het is een wonder dat hij zijn latere successen en dieptepunten nog mocht beleven. 'Ik heb zoiets van: als ik toch al dood had kunnen zijn, wat kan me nu nog gebeuren? Elke dag die ik nu extra pak, is gratis meegenomen. Ik deins voor niemand terug, iedereen is van vlees en bloed. Dingen gebeuren. Of je komt er, of je komt er niet, weet je.'

Creditcardfraude

Eind 2014 kwam Inees vast te zitten vanwege grootschalige creditcardfraude. Een ongelukkige timing, want precies toen de manager in de gevangenis zat brak SFB door. 'Elke keer als we SFB op de radio hoorden, werd er op de muren gebonkt', zei Inees tegen VICE over die tijd in de gevangenis. 'Ik ben altijd overal bij betrokken geweest. De jongens zijn altijd loyaal geweest.' Sinds zijn vrijlating moet hij ook nog 70.000 euro terugbetalen aan de staat, omdat hij dat geld onrechtmatig heeft verdiend.
Na zijn vrijlating bracht Rabby Racks met No Drama zijn bekendste nummer uit, verscheen hij in het nummer Check van Frenna en deed hij een matig beluisterde sessie op het prestigieuze hiphopplatform 101Barz.
De schietpartij vond plaats in een woning aan de La Fontainestraat in Rotterdam
De schietpartij vond plaats in een woning aan de La Fontainestraat in Rotterdam © MediaTV
Het lukte Inees niet om na zijn gevangenisstraf de criminaliteit volledig achter zich te laten – met alle gevolgen van dien. In maart 2020 veroordeelde de Haagse rechtbank hem voor bezit van bijna twee kilo mdma. Hij kreeg zeven maanden cel. In 2022 liep Inees volgens het AD verwondingen op toen hij in Rotterdam-West door vier mannen werd beschoten. Later in dat jaar verschenen op sociale media beelden waarop Inees op straat zwaar wordt afgetuigd door mannen met honkbalknuppels.
Over de toedracht van zijn dood wil de politie hoe dan ook niets kwijt. 'Het onderzoek is nog in volle gang', zegt een woordvoerder desgevraagd. De politie heeft twee mensen gehoord als getuige. Eerder stelde ze nadrukkelijk dat suïcide niet is uitgesloten, maar volgens Inees' advocaat Gardel Purperhart behandelt de politie de zaak als misdrijf. Het AD meldt op basis van 'bronnen' dat de rapper 'al enige tijd werd afgeperst'.

Groot gemis

Duidelijk is dat de dood van Rabby Racks vooral achter de schermen een groot gat heeft geslagen. 'Niemand kent de druk die op jouw schouders hing. Ik heb niet eens de juiste woorden om te beschrijven hoe ik me voel, maar deze doet echt pijn [sic]', schreef Priceless. 'Iedereen die ons kent weet dat ik letterlijk mijn leven heb te danken aan jou - en ik niet alleen: er zijn er veel, geloof me.'
'My dawg for life', noemt Frenna zijn vriend. 'Je hebt me ooit letterlijk uit bed gesleurd om aan deze shit te beginnen dus ben je voor eeuwig dankbaar. De wereld zou een veel mooiere plek zijn als iedereen een vriend zoals jij had.'