Boze bewoners en raadsleden voor het blok, inwoners niet blij met opvanglocatie

De protestmars door Nieuwerkerk aan den IJssel
De protestmars door Nieuwerkerk aan den IJssel © Regio15
ZUIDPLAS - Boze bewoners, een protestmars en raadsleden die zich voor het blok voelen gezet: de gemoederen liepen hoog op in de gemeenteraad van Zuidplas. 'Waarom kunnen die driehonderd vluchtelingen niet worden verdeeld over de dorpen?', vragen de bewoners zich af.
Op het raadhuis in Nieuwerkerk werd woensdagavond in een spoedraadsvergadering gedebatteerd over de komst van een opvanglocatie voor statushouders en kansrijke asielzoekers. De komst van die opvanglocatie, tussen de weg en het spoor aan de Zuidplasweg, werd al in november aangekondigd door het college van de gemeente Zuidplas.
De gemeente sprak met het COA af dat er 300 vluchtelingen opgevangen moeten worden op die plek. Maar juist die beslissing kon op veel kritiek rekenen van bewoners. Ze startten een petitie: die werd ruim 1300 keer getekend. Met als klap op de vuurpijl een protestmars door het dorp met spandoeken met daarop teksten als: 'Nieuwerkerk zegt nee tegen een grootschalig azc.'

Niet meedenken

De bewoners verwijten het college vooral dat zij niet mee hebben kunnen denken. 'In Waddinxveen konden mensen zelf locaties aandragen, waarom kon dat hier niet?', vraagt inspreker Cees Bakx zich af, die overigens denkt dat het veel beter zou zijn om de asielzoekers te verdelen onder Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen en Moerkapelle.
Daarnaast hadden andere insprekers zorgen over de veiligheid en zijn er zorgen over of het onderwijs in de regio het wel aankan. 'Mijn kind zit al met dertig kinderen in de klas, dat is het absolute maximum. Hoe moet dat als er méér kinderen, die nog meer aandacht nodig hebben, bij komen?', vraagt een andere inspreker zich af.

Vluchtelingen spreiden

Ook de verschillende raadsleden hadden precies dezelfde vragen, de VVD wilde een motie indienen om de vluchtelingen te verspreiden. Maar, volgens Wethouder Jan Willem Schuurman (CU/SGP) is het spreiden niet te doen. 'Het is een begrijpelijke vraag en die optie hebben we ook kritisch tegen het licht gehouden met het COA. Maar wel met de vraag: wat is er nodig om zo'n locatie goed te laten werken?'
En in al die gesprekken die we gehad hebben, zijn we tot de conclusie gekomen dat het aantal van 300 nodig is om al het bovenstaande te bieden.' Daarnaast zou die keuze ertoe leiden dat de gemeente helemaal opnieuw moet beginnen met het proces. Kortom, het verdelen is volgens de wethouder dus geen optie.’

Niet meer 'kiezen'

Met daarbij ook de consequentie dat de gemeenteraad niet meer kan 'kiezen' voor de doelgroep die zij willen huisvesten. 'Want we hebben in 2021 juist dit besluit voor een 'regionale opvanglocatie' genomen om de controle daarover te behouden. Nu weten we wat voor doelgroep we kunnen verwachten, als we dit stopzetten houdt dat op en moeten we opnieuw beginnen', gaat wethouder Schuurman verder.
Uiteindelijk besloot de VVD zodoende om haar motie aan te passen. Om mee te bewegen met de wethouder, maar toch ook gehoor te geven aan de bewoners. 'We willen onderzoeken of we dan misschien niet twee verschillende locaties kunnen inzetten bij twee dorpen met 150 asielzoekers, zodat we de druk op de Zuidplasweg en Nieuwerkerk kunnen verlichten', zegt Ferry Van Wijnen (VVD).

Later in gesprek

Maar tot besluitvorming over die motie kwam het niet: het CDA wil namelijk meer informatie hebben. 'En dan met name over de schaal van de opvangplekken, we willen weten: waarom is dit nodig en is dit echt nodig?', zegt raadslid De Ruiter.
'We zijn bereid dat gesprek te voeren met het COA, dus die toezegging kan u van mij krijgen', vertelt de wethouder daarover. 'We kunnen over dat onderwerp prima de nieren met elkaar proeven.' De VVD trok zodoende haar motie in, maar wil later nog met de raadsleden in gesprek.

Bindend advies in voorjaar

Overigens kunnen de gemeenteraadsleden later nog wel beslissen over de definitieve invulling van de plannen. 'Met de nieuwe omgevingswet is het zo dat de gemeenteraad bij een omgevingsvergunning nog een bindend advies moet geven.'
Daar gaat de gemeenteraad het mogelijk in het voorjaar over hebben, dan wordt duidelijk hoe het stuk grond aan de Zuidplasweg wordt ingericht.