Fabriek stoot jarenlang kankerverwekkende stof uit, OM gaat nu toch in hoger beroep

Het pand van Sterigenics in Zoetermeer
Het pand van Sterigenics in Zoetermeer © ANP
ZOETERMEER - Het OM gaat in hoger beroep tegen de gemeente Zoetermeer voor het niet optreden tegen de jarenlange uitstoot van de giftige stof ethyleenoxide door het Amerikaanse bedrijf Sterigenics. In 2018 sprak de Haagse rechtbank het bedrijf zelf vrij en oordeelde dat de gemeente strafrechtelijke immuniteit had. Zes jaar later volgt dan toch een hoger beroep.
Sterigenics reinigde tot 2010 medische apparatuur en kleding in een pand aan de Storkstraat. Door een defect aan de naverbrandingsinstallatie werd tussen 2004 en 2009 een te hoge concentratie van het kankerverwekkende ethyleenoxide verspreid via de noodpijp. In 2010 sloot Sterigenics de vestiging in Zoetermeer.
De hoge uitstoot leidde tot onrust in de buurt, omdat het bedrijf midden in een woonwijk stond. Het bedrijf zelf claimde dat de risico's voor de omwonenden nihil waren.

Extra kans op kanker

Het Openbaar Ministerie bracht de zaak voor de rechter, maar die oordeelde dat een gemeente alleen strafbaar kan worden gesteld als er sprake is van een levensbedreigende situatie.
'Er is geen sprake van concrete gevallen van overlijden als gevolg van de uitstoot van ethyleenoxide. Er is alleen vastgesteld dat het om een stof gaat die extra kans op kanker geeft', zegt de rechtbank zes jaar geleden.

'Niet optreden tegen uitstoot'

Nu volgt dan toch een hoger beroep, dat is ingesteld door het OM. De eerste zittingsdag is op maandag 12 februari. Daar moet de gemeente Zoetermeer zich verantwoorden voor het in de periode van 2004 en 2009 'meermalen opzettelijk verrichten of nalaten van een handeling met betrekking tot afvalstoffen', zoals het niet optreden tegen, of waarschuwen voor de uitstoot van ethyleenoxide.
Volgens de tenlastelegging wist Zoetermeer, of had het redelijkerwijs kunnen weten, dat daardoor nadelige gevolgen voor het milieu zouden kunnen ontstaan.

Gemeente wil uitstel

De gemeente Zoetermeer vraagt via een advocaat aan het Openbaar Ministerie waarom deze zaak na zoveel jaar opnieuw wordt opgestart. Ook zal hij vragen om uitstel, zodat de strafzaak volgens de gemeente 'adequaat kan worden voorbereid'.
Dat uitstel komt er niet, laat het Gerechtshof vrijdag aan Omroep West weten.