Nieuwe groene fietsroute tussen Den Haag en Voorburg klaar in 2027

Fietspad velostrada tussen Den Haag en Voorburg
Fietspad velostrada tussen Den Haag en Voorburg © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De nieuwe, groene fietsroute tussen Den Haag en Voorburg komt er. De Haagse gemeenteraad heeft ingestemd met de plannen. Dat betekent dat fietsers en wandelaars vanaf 2027 gebruik kunnen maken van de 'Verlengde Velostrada'.
De nieuwe fiets- en wandelroute verbindt de Binckhorst met Voorburg-Noord en moet twee akelige obstakels voor fietsers omzeilen: het spoor en de A12.
'Deze nieuwe route is een flinke upgrade voor mensen die naar Voorburg willen fietsen en wandelen', zegt wethouder Robert van Asten. 'Zij hoeven straks niet meer door de Schenktunnel, tussen de Rivierenbuurt en Bezuidenhout. Die voelt voor een hoop fietsers nu nog als naargeestig en onveilig.' In november zei de wethouder te hopen dat mensen door deze nieuwe route vaker de fiets pakken of gaan wandelen.
Fietspad velostrada tussen Den Haag en Voorburg
Fietspad velostrada tussen Den Haag en Voorburg © Gemeente Den Haag
De route loopt straks parallel aan het treinspoor tussen Hollands Spoor en Laan van NOI en ligt op dezelfde hoogte. Via een nieuwe fietsbrug kan het spoor worden overgestoken. Tussen het viaduct over de A12 en de Spoorstraat in Voorburg wordt ook een fietsstraat aangelegd. In Voorburg worden de Pompe van Meerdervoortstraat en de Van Alphenstraat nieuwe fietsstraten.
Het nieuwe fietspad loopt in twee richtingen en wordt ongeveer 4,5 meter breed. Het voetpad wordt 2,5 meter breed. De werkzaamheden starten waarschijnlijk volgend jaar. De Verlengde Velostrada moet in 2027 klaar zijn.