Bijzondere vondst gedaan onder ruiterstandbeeld voor Binnenhof

Het standbeeld is in november weggehaald voor de renovatie van het Binnenhof
Het standbeeld is in november weggehaald voor de renovatie van het Binnenhof © ANP
DEN HAAG - Onder de sokkel van het ruiterstandbeeld van koning Willem II in Den Haag is een tijdcapsule gevonden. De gemeente Den Haag onthult maandag de inhoud, maar verklapt alvast dat de onverwachte vondst 'bijzonder historisch is'.
Het standbeeld in Den Haag is in november vorig jaar ontmanteld en van zijn plek gehesen naast de haringkar op het Buitenhof. De ruimte naast de haringkraam is tijdens de renovatie nodig voor de bouwketen en een nieuw uitzichtpunt. Het beeld gaat in opslag en wordt na de renovatie van het Binnenhof op zijn plek teruggeplaatst.
Onder de sokkel werd een tijdcapsule gevonden. Daarin zit een 'bijzondere historische vondst'. Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag en wethouder Saskia Bruines (Cultuur, D66) onthullen maandagmiddag wat de inhoud van de tijdcapsule is. Daarna geven experts van de gemeente een toelichting op de inhoud.

Bevelvoerder in strijd tegen Napoleon

Het standbeeld is die van Koning Willem II, die regeerde van 1840 tot aan zijn dood in 1849. Eerder was hij bevelvoerder van de noordelijke en zuidelijke Nederlanden in strijd tegen Napoleon Bonaparte, de Franse generaal en dictator. In die Slag bij Waterloo (1815) speelde koning Willem II een bescheiden rol.
De vorst vocht onder andere in de Slag bij Waterloo en was een groot liefhebber van architectuur en schilderkust. In 1848 stemde hij in met de grondwetswijziging die de macht van vorsten aanzienlijk inperkte.

Standbeeld is kopie

Overigens is het ruiterstandbeeld van koning Willem II op het Buitenhof niet het originele exemplaar. De gemeente Tilburg, waar Willem II in 1849 overleed, nam het echte beeld in 1923 voor duizend gulden over.
Omdat er geen geld was voor een nieuw ontwerp, werd er voor Den Haag een kopie gemaakt van het ruiterbeeld dat in 1884 in Luxemburg was opgericht. Onder het beeld in Tilburg is eerder ook een tijdcapsule gevonden met daarin twee biografieën over Willem II en twee loden penningen.