TU Delft wil meer vrouwelijke ruimtevaartstudenten en komt met voorkeursbeleid

Studenten op de campus van TU Delft
Studenten op de campus van TU Delft © ANP
DELFT - De TU Delft wil dat meer vrouwelijke studenten voor de bacheloropleiding Lucht- en Ruimtevaarttechniek kiezen. De faculteit heeft daarom besloten een voorkeursbeleid toe te passen. Komend studiejaar is 30 procent van de studieplekken gereserveerd voor vrouwen.
Momenteel is 20 procent op de opleiding een vrouw. Het minimum van 30 procent komt voort uit (inter)nationale wetten over streefgetallen van vrouwen in topposities in het bedrijfsleven. Ook haalt de universiteit een theorie aan die stelt dat een minderheid impact kan maken in een grote groep als het een massa van 30 procent heeft bereikt.
De laatste jaren leek het aantal vrouwen op de bachelor niet meer te stijgen. Directeur Onderwijs Joris Melkert zegt dat de opleiding wel haar best heeft gedaan om dit te laten toenemen. 'Zo hebben we gewerkt aan meer rolmodellen en hebben we in de communicatie en in de selectie de tone of voice aangepast, zodat die beter past bij een diverse doelgroep.'

Bijna 3000 aanmeldingen voor opleiding

De resultaten zijn in zijn ogen nog niet voldoende. 'En dat terwijl de vrouwelijke studenten het bij ons gewoon heel goed doen.' Volgens Melkert is de maatregel 'dus nodig'. De TU Delft krijgt jaarlijks bijna 3000 aanmeldingen voor de bacheloropleiding.
In totaal zijn er 440 plekken te vergeven. Na een selectieprocedure blijven alleen de studenten over die behoren tot de top van alle aanmeldingen en geschikt lijken voor de studie. Vervolgens worden de plekken toegewezen aan studenten op basis van hun 'ranking'.

Eerste faculteit die zo'n maatregel neemt

Het plan is vooralsnog alleen ingevoerd bij deze faculteit voor het aankomende studiejaar, bij wijze van een pilot. Het is de eerste Nederlandse faculteit die zo'n maatregel neemt, volgens de universiteit komt het internationaal vaker voor. In april krijgen studenten te horen of ze zijn geselecteerd voor de bachelor.