Moordenaar houdt zich jaren schuil in flat: 'Vreemde gewaarwording'

Christopher H. en de flat waar hij woonde
Christopher H. en de flat waar hij woonde © Omroep West/Police Scotland
OEGSTGEEST - Verbazing en ongeloof onder bewoners van een flat in Oegstgeest. In het complex zou tientallen jaren een moordenaar uit Schotland hebben gewoond. Tot hij naar zijn geboorteland terugkeerde, waar hij vier jaar geleden in de boeien werd geslagen en is veroordeeld voor de moord op zijn ex-vrouw. 'Hier wonen alleen maar nette mensen', reageert een van de flatbewoners.
Op het eerste gezicht is er niets mis met het flatgebouw aan de Aert van Neslaan in Oegstgeest. Het gebouw, dat volgens bewoners zo'n zestig jaar oud is, kent appartementen voor singles en families met kinderen. Een flat waar bewoners vooral 'op zichzelf' zijn.
Mede daardoor gaat bij niemand een lampje branden als zij de foto van de veroordeelde moordenaar onder ogen krijgen. 'Nee, niemand kent hem', zegt de verbaasde Boudewijn Klaverstijn. Hij woont er al tientallen jaren en met nog vier anderen is hij een van de aanspreekpunten voor de flatbewoners.
In dit flatgebouw hield Christopher H. zich schuil
In dit flatgebouw hield Christopher H. zich schuil © Omroep West
Uit onderzoek van De Telegraaf blijkt dat moordenaar Christopher H. op de derde verdieping van de flat woonde. 'Ja, ik heb het artikel gelezen', gaat Klaverstijn verder. 'Ik heb nog rondgevraagd, maar niemand die het weet.' Een thuiszorgmedewerker die net klaar is bij een bewoner, reageert in het trappenhuis: 'Ongelooflijk, toch?' Het artikel is onder haar medewerkers verspreid, maar geen enkele collega slaat op de Schot aan.
Op de bewuste derde verdieping woont een bewoner met een abonnement op de krant. 'Daardoor kon ik het artikel lezen, want je moet ervoor betalen. Ja, je schrikt er wel van. Maar die meneer kennen? Nee, ik heb hem nooit gezien. Gek eigenlijk, hè?' Ook hij bevestigt dat de inwoners vooral 'op zichzelf' zijn. 'Al moet ik zeggen dat de flat enorm is. Een soort halve S, met een zijvleugel waar de gezinnetjes wonen.'
Christopher H. uit Schotland (83) is in maart 2023 door het hooggerechtshof van Aderbeen tot twintig jaar cel veroordeeld voor de moord op zijn ex-vrouw. De moordzaak uit 1978 bleef jarenlang onopgelost, tot het onderzoek in 2015 werd heropend. H. viel door de mand, nadat in zijn auto een minuscuul verfschilfertje werd gevonden dat van het opengebroken slaapkamerraam van zijn ex-vriendin was, waarbij vlak voor de moord was ingebroken. Nadat hij zich jarenlang schuilhield keerde H. een aantal jaren geleden terug naar Schotland, waarschijnlijk omdat hij dacht niet meer veroordeeld te zullen worden. In 2020 werd hij alsnog gearresteerd en volgde een veroordeling, weet De Telegraaf.
De afgelopen tien jaren is het betonnen flatgebouw in Oegstgeest opgeknapt, 'waar alleen maar nette mensen wonen', gaat bewoner Boudewijn Klaverstijn verder. 'De moordenaar heeft waarschijnlijk met niemand interactie gehad. Verderop woont iemand die hier nog langer dan ik zit, maar hij kent hem ook niet.'
'Ik ben er erg laconiek onder, hoor. En mijn vrouw ook. Je hoort de laatste tijd natuurlijk zoveel narigheid in het nieuws, dus dit is niks', lacht Klaverstijn. De bejaarde man noemt de buurt vooral heel prettig. 'Je zit vlak bij de winkels en een mooi park met vijver. Het is altijd rustig hier.' Dat beaamt een bewoner verderop op de galerij, die het artikel van de krant een 'gekke gewaarwording' noemt.
De moordenaar is heel voorzichtig geweest
In het complex wonen starters, maar ook ouderen. 'Soms ga ik weleens bij de buren op de koffie. Maar dat we voor elkaar zorgen? Nee, zover is het hier in Oegstgeest nog niet. Je houdt elkaar gewoon een beetje in de gaten.'
Blijkbaar lukt het dus om als voortvluchtige moordenaar onder die omstandigheden een rustig leven te leiden. 'Het was natuurlijk een slechterik, dus wilde niet zo graag met anderen in overleg over zijn verleden. Want dan komt het natuurlijk uit. Hij is heel voorzichtig geweest, dat is wel duidelijk.'
De vermoorde Brenda Page (32) was dokter. Nadat zij Christopher H. na een huwelijk van vier jaar verliet, sloegen bij de wetenschappelijk onderzoeker de stoppen door. In de dagen voorafgaand aan haar dood zou de vrouw zelfs doodsbang zijn, blijkt uit een documentaire over de zaak die BBC 2 eerder deze week uitzond. In geheime briefjes aan haar zus liet zij weten te vrezen voor haar ex-man. Die vrees werd bewaarheid. Ze bleek zo'n dertig keer op haar hoofd, gezicht en lichaam geslagen met een stomp voorwerp, mogelijk een beitel. Ze stierf door het inademen van bloed, weten de Britse kranten The Sun en de Daily Mirror.