Man met hond loopt weg na ernstig ongeluk, laat gewonden achter: 'Egocentrisch'

Harde botsing op de N468 in januari 2022
Harde botsing op de N468 in januari 2022 © Regio15
MAASLAND - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft geen goed woord over voor het rijgedrag van een 40-jarige man uit Schipluiden. In januari 2022 raakte hij betrokken bij een ernstig ongeluk op de Oostgaag (N48) in Maasland. Hij liet drie slachtoffers reddeloos achter. 'Egocentrisch gedrag', noemt de officier van justitie zijn handelswijze. Ze eist een celstraf tegen de automobilist.
De verdachte rijdt op die bewuste zaterdagavond vanuit Maasland in de richting van Schipluiden. Zijn rijbewijs is ongeldig verklaard, naast hem zit een hond. 'Ik reed daar 60 en het regende heel hard. Toen kwam er een bus tegemoet en daardoor week ik uit', blikt de verdachte in de rechtbank terug.
'Ik kwam in de berm terecht en daarna stuurde ik terug de weg op. Toen schaarde mijn bus en kwam ik op de andere weghelft terecht.' Een tegemoetkomende auto kan het busje van de verdachte niet meer ontwijken en klapt met volle vaart tegen de zijkant van het voertuig.

Slachtoffers blijven hulpeloos achter

Meerdere inzittenden van de tegemoetkomende auto raken gewond en de verdachte raakt - naar eigen zeggen - in paniek. Hij neemt zijn hond mee en gaat er lopend vandoor, terwijl de slachtoffers hulpeloos achterblijven.
Andere getuigen bellen 112 en al snel vult de Oostgaag in het buitengebied van Midden-Delfland zich met hulpdiensten. Er volgt een zoekactie naar de gevluchte automobilist, waarbij ook een politiehelikopter wordt ingezet. Hij is in geen velden of wegen te bekennen.

Hond laat urine lopen

Agenten komen via het kenteken van het busje achter het adres van de man, die niet thuis blijkt te zijn. Vrienden vinden de Schipluidenaar en zijn hond wél. Het dier blijkt bij het ongeluk gewond te zijn geraakt. De man wil echter niet naar een dierenarts, omdat dan 'alles uit zou komen'. Ook heeft hij - volgens zijn vrienden - overwogen aangifte te doen van diefstal van zijn busje, waardoor het lijkt dat hij het ongeluk niet heeft veroorzaakt.
De man laat uiteindelijk zijn gewonde hond achter bij zijn vrienden die het beest verzorgen. In de rechtbank wordt duidelijk dat de hond dan veel piept, urine laat lopen en het achterlijf niet meer kan bewegen. Pas de volgende dag brengt een vriendin de hond naar een dierenarts. Die constateert dat het dier ernstig gewond is en veel pijn heeft. De viervoeter wordt uiteindelijk ingeslapen.

Verdachte ontkent lijden van hond

De dierenarts verklaart dat de hond veel eerder gebracht had moeten worden, maar de vluchtende verdachte vindt het volgens het OM belangrijker om zelf niet gepakt te worden. 'De hond had helemaal geen pijn', zegt de man, die tijdens de zitting geen spijt toont.
De slachtoffers lopen verschillend letsel op, zoals botbreuken en een hersenschudding. Eén van hen moet zelfs negen maanden herstellen en houdt er blijvende schade aan over. De slachtoffers nemen het de man zeer kwalijk dat hij is gevlucht.

Slachtoffers willen geen gesprek

'Ik vind het heel vervelend voor hun, ik wil er ook met hen over praten. Alleen willen zij dat niet', citeert de WOS. Volgens de officier van justitie is dat logisch. 'Ik snap heel goed dat die slachtoffers dat niet willen als je gewond bent achtergelaten.'
Volgens de officier van justitie heeft de man uit Schipluiden uit 'egocentrisch belang' gehandeld. Volgens haar is het duidelijk dat hij de gewonden achterlaat en zijn hond niet de nodige zorg geeft, zodat hij zelf niet gepakt wordt. Als de officier van justitie dat uitspreekt, schudt de verdachte 'nee'.

Getuigen verklaren hogere snelheid

'De verdachte heeft een stuk harder gereden dan 60 kilometer per uur', zegt de officier van justitie, als zij getuigen citeert. 'De verdachte zegt zelf ook dat het die avond hard regende. We weten allemaal dat je niet hard moet rijden als je slecht zicht hebt.'
'Als hij zachter had gereden, dan was dit ongeval waarschijnlijk niet gebeurd', gaat de officier van justitie verder. Zij neemt het de man zeer kwalijk te vluchten na het ongeluk en dat hij zijn hond niet naar de dierenarts brengt. Pas de volgende ochtend meldt de man zich bij de politie.

Celstraf en rijverbod

De man is eerder veroordeeld voor verkeersovertredingen, zoals het rijden zonder rijbewijs. Verder komen bedreiging en mishandeling in zijn strafblad voor. Volgens het OM past daarom een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Daarnaast wordt een rijverbod van twee jaar geëist.
Er is dus geen sprake van een voorwaardelijke straf. 'Het is duidelijk dat de verdachte zich niet weerstaat om verkeersovertredingen te plegen als hij in zijn proeftijd zit', zegt de officier van justitie daarover. De advocate van de man vindt een celstraf niet passend. Op 9 februari is de uitspraak.