Ratten nemen parkeerterrein bij McDonald's over: 'Ze kwamen uit de sloot'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
LEIDERDORP - Wie even snel een vette hap wil eten op de parkeerplaats tussen de fastfoodrestaurants langs de A4 bij Leiderdorp, moet rekening houden met onverwachte gasten op het terrein. Het wemelt er namelijk van de ratten. 'Bezoekers flikkeren hun afval gewoon uit het raam en rijden daarna weer de A4 op naar Nergenshuizen', zegt Hugo Langenberg, fractievoorzitter van de LPL (Lokale Partij Leiderdorp).
Wanneer je afslag zes van de A4 neemt en daarna een paar rotondes afrijdt, kom je terecht op een parkeerterrein met een McDonald's, KFC en La Place en een handjevol oplaadpunten voor elektrische auto's. Dit alles wordt omringd door een weiland en water. Op het eerste gezicht een prima plek om even snel een hamburger of broodjes naar binnen te werken. Maar op social media gaan filmpjes rond waaruit blijkt dat het parkeerterrein veelvuldig wordt bezocht door ratten.
Een bezoeker legde de ratten op het parkeerterrein vast:
De oorzaak van dit rattenbezoek komt waarschijnlijk door het vele afval dat bezoekers op de parkeerplaats achterlaten. 'Er liggen lege drinkbekers, kartonnen bakjes, platgestampte frietjes en nog veel meer. Het is echt een zooitje', beschrijft een verslaggever van Omroep West de parkeerplaats. 'Mensen gooien hun afval en etensresten gewoon uit de auto en niet in de vuilnisbakken', zegt fractievoorzitter Hugo Langenberg.
En volgens de fractievoorzitter is het niet zo raar dat, als mensen hun afval op de grond achterlaten, ratten dan meteen voor de deuren van de fastfoodrestaurants lopen. 'Die dieren wonen hier. Ze komen uit de sloten rondom de parkeerplaats', zegt hij. 'En die beesten denken gewoon: ik heb geen zin om te koken. Hup, we gaan naar de Mac', zegt Langenberg met een halve glimlach. 'Ik heb zelf ook een keer meegemaakt dat ik in de rij stond en dat een rat zo uit de sloot kwam, langs mijn auto liep en voordrong.'

Propvolle vuilniszakken

Maar hoe moet deze rattenplaag worden opgelost? 'Het is de taak van de restaurants om hier vaker op de ruimen. Gewoon een mannetje naar buiten sturen met een prikker en vuilniszak en opruimen', legt Langenberg uit. 'En ze moeten op tijd de vuilniszakken vervangen. Die bakken zitten namelijk vaak propvol en worden opengeprikt door beesten', gaat hij verder.
'Maandagavond is er ook raadsvergadering en zal ik erop aandringen om eens goed in gesprek te gaan met KFC en McDonald's. Want zij moeten waarschijnlijk ook een ongediertebestrijdingsdienst om advies gaan vragen', voegt Langenberg toe.

'Niet te veel energie in steken'

Verder hoopt de fractievoorzitter dat de bezoekers hun gedrag aanpassen en afval gewoon weggooien in de afvalbakken. 'Maar dat gedrag veranderen is denk ik een mooie droom, we moeten er niet al te veel energie in steken', voegt hij snel toe. 'Het is natuurlijk een locatie waar je redelijk anoniem bent. Je haalt iets bij de Mac of KFC, je flikkert je afval uit het raam en daarna rijdt je de A4 weer op naar Nergenshuizen', legt hij uit.
En is de inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) op het parkeerterrein geen oplossing? 'Nee, dit is een privéterrein van die bedrijven. Zij moeten er dus zelf voor zorgen dat het opgelost wordt', zegt Langenberg stellig. 'Daarnaast hebben boa's het al druk genoeg met belangrijkere zaken en kost dit de gemeente alleen maar geld', voegt hij toe. 'De bedrijven op het parkeerterrein moeten er gewoon zelf voor zorgen dat er genoeg afvalbakken staan, de bakken op tijd worden geleegd en al het afval dat op de grond ligt opruimen', concludeert Langenberg.