Duco wordt mentaal en fysiek uitgeknepen in Kamp Van Koningsbrugge: 'Ik kan nu beter relativeren'

Duco Krijvenaar
Duco Krijvenaar © AVROTROS
LEIDEN - Zwemmen in ijskoud water, hele nachten niet slapen en lange afstanden lopen met een loodzware tas op je rug. Een gemiddeld mens zou passen voor deze zware opdrachten uit het tv-programma Kamp Van Koningsbrugge, maar Duco Krijvenaar (24) uit Leiden was wel benieuwd naar deze uitdaging. Hij gaf zich op voor het programma. En met succes, want uit duizenden aanmeldingen werd hij geselecteerd om mee te doen aan het vierde seizoen. 'Ik krijg nog kippenvel als ik eraan terugdenk', vertelt hij.
In het programma Kamp Van Koningsbrugge worden vijftien deelnemers mentaal en fysiek tot het uiterste gedreven om te kijken wie de opleiding van de Special Forces zou kunnen afronden, en dus geschikt is om commando te worden. Een van die vijftien deelnemers van het vierde seizoen is student geneeskunde en oud-judoka, met een NK-titel in 2021, Duco Krijvenaar uit Leiden. 'Ik ben nu bezig met mijn coschappen.'
Maar waarom zou je aan zo'n programma willen meedoen? 'Ik heb altijd veel aan judo gedaan en had daardoor altijd een doel voor ogen met sporten. Dat miste ik een beetje', legt Duco uit. 'Daarnaast heb ik altijd interesse gehad in defensie.'

Uit de comfortzone

'En toen zag ik dit programma en dacht ik: ja, dat wil ik doen', vertelt de oud-judoka. 'Daarnaast was ik ook wel benieuwd naar het mentale aspect van het programma. Ik wilde wel eens weten wie ik nou echt ben als ik uit mijn comfortzone wordt gehaald', vertelt hij in Menno in de Middag.
Inmiddels zit het 'Special Forces-avontuur' van Duco er al een tijdje op. 'De opnames waren eind september', vertelt hij. 'Maar als ik de teasers van het programma hoor of zie, krijg ik wel weer helemaal kippenvel en ga ik helemaal terug naar dat moment', lacht hij.
Bekijk hier een voorproefje van het nieuwe seizoen:
Maar hoe bereid je je voor op zo'n fysieke en mentale uitputtingsslag? 'Ik heb alle vorige seizoenen teruggekeken, aantekeningen gemaakt en bepaalde situaties geprobeerd na te boosten om daarin te oefenen', vertelt de oud-judoka. 'Ik heb dus heel veel gewandeld, af en toe koud gedoucht of een ijsbad genomen en leren vuur maken en navigeren', somt Duco op. 'En ik ben bijvoorbeeld ook een keer gaan hardlopen na een nachtdienst om te kijken wat ik nog kon na een nacht met weinig slaap.'
'Ik heb eigenlijk alles nagebootst waar je tegenaan kan lopen in dat programma en me als een neuroot voorbereid', zegt de student lachend. 'Ik heb zelfs instructies opgezocht van hoe je een legertent moet opzetten', grinnikt hij.

Ontgroening

Daarnaast denkt Duco dat zijn studentenvereniging ook een voordeel is geweest tijdens zijn deelname aan Kamp Van Koningsbrugge. 'In vorige seizoenen zag ik weleens dat deelnemers niet goed om konden gaan met autoriteit. Maar tijdens mijn ontgroening heb ik geleerd dat je autoriteit soms moet gehoorzamen, ook al moet je dan iets doen wat je liever niet doet', legt de geneeskundestudent uit. 'Maar Kamp Van Koningsbrugge was wel veel zwaarder dan mijn ontgroening', voegt hij lachend toe.
Ondanks dat de opnames al lang afgerond zijn, kan Duco nog niet veel loslaten over wat hij precies heeft meegemaakt. 'Alles wat nog niet op tv is geweest, mag ik niets over vertellen', legt hij uit. 'Maar wat ik wel kan vertellen, is dat ik door dit programma een stuk zelfstandiger ben geworden en harder in het dagelijks leven sta', vertelt de oud-judoka.

Geen carrièreswitch

'Als het regent, denk ik sneller: who cares? Ik kan beter relativeren en dat zouden meer mensen moeten doen', zegt Duco met een glimlach. Ondanks zijn enthousiasme, ziet de geneeskunde-student zichzelf geen carrièreswitch maken na zijn deelname. 'Mijn toekomst ligt echt in de medische wereld. Ik vond het fysieke aspect echt heel gaaf, maar ik zie mijzelf later niet naar oorlogsgebieden gaan. Dan komen er ook allemaal politieke zaken bij waar ik niet veel van weet', legt hij uit.
'Maar ik zit wel te denken om misschien militair arts te worden', voegt hij na een stilte toe. 'Maar dat is een keuze voor als ik deze studie heb afgerond.'
Kamp Van Koningsbrugge seizoen 4 start maandag 29 januari om 20.35 uur op NPO 1.