Westlandse partijen gaan stap verder met verzet tegen spreidingswet: 'Motie is schreeuw om hulp'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
WESTLAND - Geen enkele asielzoeker krijgt nu opvang in de gemeente Westland en de gemeenteraad wil dat graag zo houden, maakten raadsleden vorige week meer dan duidelijk. Deze week gaan de politici in Westland nog een stap verder in hun strijd tegen de spreidingswet door aanstaande woensdag tijdens de raadsvergadering een motie in te dienen. 'We willen dat het gemeentebestuur aan de Tweede Kamer duidelijk maakt dat het hier in het Westland niet in te passen is', zegt Dave van Koppen, voorman van LPF Westland.
Met uitspraken als 'absoluut geen ruimte voor' tot aan 'we laten ons niks opleggen', kwam het Westland vorige week in het landelijke nieuws, nadat de spreidingswet in de Eerste Kamer was aangenomen. Voor het Westland betekent de wet dat er ongeveer 700 asielzoekers moeten worden opgevangen. Maar een meerderheid van de gemeenteraad liet met een grote stelligheid weten dat zij niet van plan is om dat te doen.
De coalitiepartijen Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en VVD en de oppositiepartijen LPF en Forum voor Democratie voegen deze week de daad bij het woord. Met een gezamenlijke motie, die aanstaande woensdag tijdens de gemeenteraadsvergadering wordt ingediend, stellen zij dat ‘de nieuwe wetgeving niet inpasbaar is binnen de gemeente Westland’.

'Schreeuw om hulp'

'Het is een motie vanuit zorg, en een vraag om hulp', zegt fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig. Volgens hem is er niet alleen maar onwil vanuit Westland. 'Zo wordt het nu wel gepresenteerd. Maar zelfs al zouden we het willen, dan kunnen we het nog niet. We hebben zoveel andere verplichtingen, zoals meer arbeidsmigranten huisvesten, wat op deze manier in het gedrang komt. Hoe lossen we dat op? En is deze wet wel voor alle gemeente haalbaar? Dat moet het college aan de Tweede Kamer en het demissionaire kabinet duidelijk maken.'
Fractievoorzitter Dave van Koppen van LPF Westland is van mening dat er eerst met de provincies en gemeenten gepraat had moeten worden, vóór invoering van de wet. 'Wat er nu gebeurt, is in mijn ogen de verkeerde volgorde. Het wordt leuk en aardig op landelijke niveau ingevoerd, en daarna is het van: "provincie, gemeenten: succes ermee." Wij mogen het uitvoeren, en het gaat hier gewoon niet.'
Westland vangt al sinds 2010 geen asielzoekers meer op. Wel is er huisvesting van statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne. Daarin doet de gemeente meer dan de wet vraagt, zegt de LPF. Toentertijd zijn vluchtelingen van de gemeenten Den Haag en Midden-Delfland overgenomen.
Burgemeester Arends gaf - ondanks de bezwaren van gemeenteraadsleden - aan dat hij hoe dan ook de wet wil uitvoeren. 'Het politieke spel mag gespeeld worden, maar uiteindelijk zal toch de wet uitgevoerd moeten worden', zei Arends.
Desalniettemin kan het gemeentebestuur woensdagavond niet om de motie heen, meent Van Koppen. 'Er is een meerderheid. Bovendien vragen we hiermee niet om de wet te over te treden. Maar wel om aan Den Haag kenbaar te maken dat het hier niet in te passen is. Dat signaal willen we breed gedragen afgeven.'