Extra debat over spreidingswet is volgende week

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - De gemeenteraad van Den Haag houdt volgende week, op woensdag 7 februari, een ingelast debat over de zogenoemde spreidingswet. Dat laat de gemeente weten. De grootste partij in de stad, Hart voor Den Haag, heeft het debat aangevraagd. De partij hoopt dat de raad zich uitspreekt tegen de wet.
Vorige week werd bekend dat Hart voor Den Haag de 45 raadsleden van Den Haag optrommelt voor een extra raadsvergadering over de spreidingswet. 'We willen een statement à la Westland', zei Hart voor Den Haag-raadslid Rita Verdonk.
Hart voor Den Haag heeft negen zetels in de raad, precies genoeg om een extra debat aan te vragen. Om de vergadering daadwerkelijk van start te kunnen laten gaan, moeten volgende week minstens 23 van de 45 raadsleden aanwezig zijn. De kans dat de raad zich uiteindelijk uitspreekt tegen de wet, zoals partijleider Richard de De Mos wil, is heel klein. Voorstanders hebben namelijk een ruime meerderheid in de raad.

Westland

De spreidingswet, die vorige week werd aangenomen door de Eerste Kamer, geeft het Rijk de mogelijkheid om gemeenten te dwingen tot het opvangen van asielzoekers. Volgens De Mos moet de Hofstad bijna 2500 asielzoekers opvangen. 'Wat ons betreft, gaat dit absoluut niet gebeuren. We bepalen zelf wel wat we doen met onze ruimte, en er is hier gewoon geen plek meer.'
In buurgemeente Westland wil een meerderheid van de raad dat de gemeente de spreidingswet niet uitvoert. Westland vangt overigens al sinds 2010 geen asielzoekers op. Burgemeester Bouke Arends van Westland heeft echter laten weten dat zijn gemeente de spreidingswet gewoon zal uitvoeren.