Drie verdachten in Lierse moordzaak wijzen naar elkaar

Juris Ernestsons
Juris Ernestsons © Privé/Facebook
DE LIER - Het was een feestje waar iedereen dronken was, ook het latere slachtoffer Juris Ernestsons, zo stelde de advocaat van één van de verdachten. Maar Juris was er op zeker moment klaar mee. Het feestje was tegen de regels van het uitzendbureau waar de mannen voor werkten en Ernestsons wilde wel eens slapen. Dat ging niet vanwege de harde muziek. Hij zei er wat van en daarom werd hij mishandeld, zo bleek dinsdag voor de Haagse rechtbank. Daar was een eerste inleidende zitting over de dood van de 37-jarige man uit Letland.
Het slachtoffer werd gevonden op 18 oktober vorig jaar in een appartement aan de Jogchem van der Houtweg in De Lier, boven de werkplaats van een transportbedrijf waar meerdere arbeidsmigranten woonden. Hij was overleden door schoppen en slaan. Het slachtoffer had onder andere een gebroken schedel, gebroken ribben en een gescheurde slokdarm.
Juris zou tot twee keer toe in elkaar zijn geslagen. Eerst op het balkon en later op zijn slaapkamer. Na het feestje en de mishandeling, op vrijdag de dertiende, heeft het slachtoffer nog tot 18 oktober geleefd. Hij heeft aan zeker één getuige, een medewerker van het uitzendbureau, verteld wie hem heeft geslagen. De 31-jarige Ligonis K. zou ervoor verantwoordelijk zijn. Maar op basis van andere getuigenverklaringen zijn er nog twee verdachten: de 27-jarige Ainars S. en de 30-jarige Janis B.. Alle verdachten komen, net als het slachtoffer, uit Letland. B. en K. wijzen S. aan als de dader.

'Voorlopige hechtenis opheffen'

De verdachten werden in het weekend na de vondst van het lichaam aangehouden. De eerste werd gepakt in Vlaardingen, de andere twee een dag later. De advocaat van Janis B. vertelde dat zijn cliënt wat hem betreft ten onrechte vastzit. Hij was wel op het feestje, maar zou het slachtoffer niet hebben geslagen. Hij zou juist degene zijn die de politie heeft gebeld nadat het slachtoffer was overleden. Hij pleitte voor opheffing van de voorlopige hechtenis van B.
Ook de advocaat van Ligonis K. wil dat zijn cliënt voorlopig wordt vrijgelaten. Die heeft Juris alleen in de keuken in zijn gezicht geslagen, maar later op de avond niet meer. Hij zou weliswaar in de slaapkamer van Juris zijn geweest, maar alleen om te kijken hoe het met hem ging na de mishandeling door Ainars S. S. zou volgens B. en K. als enige verantwoordelijk zijn voor de dood van Juris.

Bloed aan schoen

Maar de advocaat van S. stelt dat die het slachtoffer alleen op zijn bed heeft gelegd. Er is wel bloed van Juris gevonden op zijn schoen, maar volgens de raadsman is dat niet zo gek. 'Er was overal bloed, er liepen mensen in en uit, er is schoongemaakt, dus dat zegt niet zoveel.' De officier van justitie wijst erop dat het er op camerabeelden op lijkt dat hij heel doelbewust zijn schoenen wast met regenwater na de mishandeling.
De advocaat zegt verder dat de verklaringen van de medeverdachten leugenachtig en onbetrouwbaar zijn. Zij hebben er belang bij om S. aan te wijzen als de enige dader.

'Let omgelegd'

De officier van justitie wijst erop dat verschillende getuigen verklaren dat drie mannen Juris hebben aangepakt. Die getuigen zeggen dat ze hem hebben 'vastgepakt en meegesleept naar het balkon'. Daar zou hij zijn geslagen. Uit afgeluisterde gesprekken van de verdachten haalt het OM meer aanwijzingen. K. zou hebben gezegd: 'We hebben net een Let omgelegd, maar één die schadelijk was voor de samenleving'.
De officier stelt verder: 'Juris was de dagen na het feestje nauwelijks bij bewustzijn, kon zich moeilijk bewegen en kwam zijn kamer niet uit. De verdachten hebben totaal geen oog gehad voor zijn toestand, hebben geen hulp ingeseind, en hebben anderen bedreigd om de politie niet te bellen'. De officier wilde dan ook alle verdachten in voorarrest houden. De rechtbank besliste uiteindelijk dat de drie mannen allemaal in voorarrest blijven.