Gouden horloge en duizenden euro's gestolen: man (72) trapt in babbeltruc

De verdachten samen bij het Kruidvat
De verdachten samen bij het Kruidvat © Politie
RIJSWIJK - Een 72-jarige inwoner van Rijswijk is duizenden euro's en een erfstuk van zijn overleden vader kwijtgeraakt aan oplichters. Die deden zich voor als bankmedewerkers en hebben zo zijn pinpas en pincode in handen gekregen. Er is niet alleen geld gepind, er zijn ook cadeaukaarten gekocht met de pas van het slachtoffer.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 30 januari. Meer zaken zijn hier te vinden.
De rekening van de man wordt op maandag 4 december geplunderd. Eerst wordt er geld opgenomen bij een automaat aan de Henri Dunantlaan in Rijswijk. Vlak erna zijn twee mannen bij het Kruidvat aan de Dr. H. Colijnlaan. Daar kopen ze voor 1200 euro cadeaubonnen van de Mediamarkt.
De 72-jarige man heeft eerder die dag een sms gekregen met de tekst: 'ABNA ALARM. Transactie geweigerd. Er is zojuist een bedrag van 720,20 geprobeerd over te schrijven. Bent u dit niet geweest? Neem dan contact op', gevolgd door een telefoonnummer.

Drie uur aan de lijn

Omdat het slachtoffer zelf geen geld heeft overgemaakt, belt hij het nummer. In een drie uur durend telefoongesprek wordt hem wijsgemaakt dat hij de dupe is van oplichters. Om alles te blokkeren moet hij zijn adres en pincode geven. Uiteindelijk komt er iemand bij hem thuis langs om zijn bankpassen op te halen.
Er verschijnt een vrouw aan de deur, die de code noemt die de man ook aan de telefoon heeft gehoord. Ze neemt de pasjes mee en moet die meteen aan iemand anders hebben doorgegeven, want daarna wordt er gepind en vindt de aankoop van de cadeaubonnen plaats. Bij die transacties zijn twee mannen te zien.
Duizenden euro's gestolen van 72-jarige man - Team West
De 72-jarige man is intussen nog aan de lijn met de zogenaamde bankmedewerker, die er nog meer uit weet te halen. Hij vraagt of er nog contant geld en andere waardevolle spullen in huis zijn, omdat die ook veiliggesteld moeten worden. Het slachtoffer stopt daarom 800 euro en het gouden horloge van zijn overleden vader in een envelop. Dezelfde vrouw komt langs om de spullen op te halen. Daarna is de verbinding met de bankmedewerker verbroken en blijkt al snel dat de man is opgelicht.
Naast de 800 euro contant is er voor 2800 euro gepind. Het gestolen horloge is van het merk Tissot en heeft een inscriptie op de achterkant: 'Ter gelegenheid van het 25-jarig kosterschap van de kerk aan de Assendelftstraat'. Wie weet waar dat nu is, wordt gevraagd zich te melden.

Weet u wie de mannen zijn?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op de site van de politie of Meld Misdaad Anoniem