Buren treuren om bij brand omgekomen vrouw (103): 'Heel triest om zo aan je einde te komen'

Dode bij woningbrand
Dode bij woningbrand © Regio15
LEIDEN - Na het overlijden van een bewoonster in de Pauline de Haanstraat in Leiden, maandagavond na een brand, is het ongeloof in de straat groot. Volgens de politie gaat het om een vrouw van 103 jaar oud. Ze woonde alleen in haar appartement op de eerste verdieping. 'Om op deze leeftijd zo aan je einde te komen, is heel triest', vertelt een van hen.
Angelique woont tegenover de portiekwoning in de Leidse Wijk de Stevenshof en wordt rond 22.00 uur wakker van de sirenes. Als ze naar buiten kijkt, ziet ze dat het mis is bij het huis van de overbuurvrouw. In de straat is dan net de brandweer gearriveerd die zich haast naar het hoekhuis waar op dat moment brand woedt. 'Uit alle ramen kwam dikke zwarte rook. Dat was heel heftig om te zien', blikt ze in de deuropening van haar schoonheidssalon terug.
De bewoonster van de woning waar brand is, is op dat moment thuis en probeert zelf alarm te slaan. 'Een buurman heeft nog geprobeerd haar te redden, maar de voordeur was gloeiend heet en het lukte daarom niet om binnen te komen', voegt een andere huurder uit de straat toe.

Zwaaien naar voorbijgangers

Bij de ingang van het gebouw houdt een agent de wacht. Alle ramen van het appartement staan open en zo nu en dan brandt er binnen een zaklamp van een medewerker van de forensische opsporing. Onderaan het huis ligt nog veel roet en binnen zijn de muren zwartgeblakerd van de rook.
Een vrouw die met haar hondje door de straat wandelt, stopt op de hoek van de straat en reageert emotioneel op het overlijden van de oude vrouw. 'Ze stond altijd zo lief voor het grote raam te zwaaien als ik langskwam. Gisteravond heeft de brandweer echt heel veel gedaan om haar te redden, maar ik zag zoveel rook naar buiten komen dat ik wist dat het niet goed was', vertelt ze aangeslagen.
De schade aan het appartement is fors
De schade aan het appartement is fors © Omroep West
Hoe het vuur ontstaan is, is op dit moment nog niet duidelijk. Ook voor de buren is het een raadsel wat er vlam heeft gevat. 'De brandweer heeft een matras uit het raam naar beneden gegooid. Daar kwam veel rook vanaf. Later is daar ook nog een elektrische deken bijgekomen', vertelt een andere man uit de straat.
De brand ontstond door kortsluiting in een elektrisch deken, laat een laat een woordvoerder van de politie woensdagochtend weten.