Overwinning ziekenhuizen: ministerie mag aantal opleidingsplekken niet meer bepalen

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
REGIO - De ziekenhuizen in onze regio en revalidatie-instelling Basalt willen meer specialisten gaan opleiden. Dat mocht niet omdat voormalig minister Kuipers hier een maximum aan had gesteld. De rechter maakte dinsdag een einde aan het verbod.
Het ministerie van Volksgezondheid bepaalde in 2022 hoeveel medisch specialisten elk ziekenhuis in Nederland mag opleiden, maar had die bevoegdheid helemaal niet. De maatregel is daarom teruggedraaid door het College van Beroep voor het bedrijfsleven, de hoogste rechter. De uitspraak is definitief, er is geen hoger beroep mogelijk.
In het zogeheten verdeelplan had de toenmalige minister Ernst Kuipers voor elke specialisatie bij elk ziekenhuis bepaald hoeveel 'instroomplaatsen' er waren. Zo mocht het Leids Universitair Medisch Centrum dat studiejaar onder anderen zeven anesthesiologen, vier cardiologen, vijf kindergeneeskundigen en vier psychiaters aan hun vervolgopleiding laten beginnen .

Handen ineengeslagen

De ziekenhuizen in Leiden, Den Haag, Delft, Gouda en Leiderdorp en revalidatie-instelling Basalt vochten samen dat plan aan, omdat zij in totaal maar honderd opleidingsplekken kregen toegewezen. Ze vinden dit aantal te weinig. Vooral omdat andere regio's veel meer plekken kregen, zonder dat er ziekenhuizen waren om die mensen in op te leiden, zegt een woordvoerder.
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt nu dat de verdeling 'geen wettelijke grondslag' heeft. Het is aan de toezichthouder, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), om ziekenhuizen geld te geven voor de opleiding van specialisten. Dat budget bepaalt het aantal plekken.

Terug naar de tekentafel

Het oordeel van de rechter betekent dat het hele spreidingsplan, zoals de minister het voor ogen had, van tafel is. Er volgen nu gesprekken tussen de ziekenhuizen, het ministerie van VWS en de NZa. Pas daarna wordt duidelijk hoeveel medisch specialisten er voortaan in onze regio kunnen worden opgeleid.
Het is de tweede keer in korte tijd dat een besluit van voormalig minister Kuipers door een rechter wordt verscheurd. Begin deze maand draaide de rechtbank in Utrecht het besluit terug om de kinderhartchirurgie in Nederland te concentreren in Rotterdam en Groningen.