Koorenhuis failliet, toekomst onzeker: 'Zwaar klote'

Het Koorenhuis
Het Koorenhuis © Den Haag FM
DEN HAAG - De stichting achter het Koorenhuis en Concordia, Stichting &CC, is dinsdag failliet verklaard door de rechtbank. De stichting kampt al sinds 2022 met grote financiële tekorten. In het Koorenhuis aan de Prinsegracht kunnen zalen en ruimtes worden gehuurd voor culturele evenementen en bijeenkomsten.
Het faillissement komt als een klap voor Tim de Boer, fractievertegenwoordiger van de Haagse Stadspartij. 'Het is zwaar klote dat deze plek faillissement moet aanvragen', zegt hij. 'In de eerste plaats voor het personeel en in de tweede plaats voor de stad.' Hij stelde eerder vragen over de financiële toestand van het Koorenhuis en roept het stadsbestuur op om snel maatregelen te treffen. 'Het college moet nu heel snel met een brief en een concreet plan komen.'
Het personeel is dinsdagmiddag ingelicht, melden verschillende bronnen aan Den Haag FM. Het is nog onduidelijk wat het faillissement betekent voor het Koorenhuis en de huurders van de zalen. Op dit moment wordt er binnen de stichting gekeken of de deuren per 1 februari moeten sluiten of dat het gebouw open blijft.

Tekort van bijna vier ton

Uit de jaarcijfers bleek al dat de stichting in de rode cijfers zat. Het boekjaar 2022 sloot &CC af met een tekort van 380.000 euro. 'Het bestuur van de stichting onderkent de situatie en heeft maatregelen genomen om deze het hoofd te bieden', schreef het bestuur in de jaarrekening van 2022. Uit het faillissementsverslag blijkt dat de financiële situatie het afgelopen jaar niet is verbeterd.
Een deel van de financiële tekorten is het gevolg van het feit dat de exploitatie van het Koorenhuis niet kostendekkend is. Maar volgens verschillende bronnen was de renovatie van de zogeheten stijlkamers veel duurder dan gedacht. Deze twee kamers die worden verhuurd voor bijvoorbeeld lezingen, vergaderingen en presentaties, werden in 2022 gerenoveerd. Daarvoor was 20.000 euro begroot, maar uiteindelijk kostte de renovatie 70.000 euro.

Klachten over interim-directeur

Het gaat al langer slecht bij het Koorenhuis. Naast de financiële problemen klagen (oud-)medewerkers en zzp'ers over het handelen van de tijdelijk directeur, Duncan Peltenburg. Hij nam begin vorig jaar het bestuur van het Koorenhuis over toen de oud-directeur naar de Stadsschouwburg in Utrecht vertrok.
De (oud-)medewerkers spreken over een 'verziekte werksfeer' in het gebouw sinds het aantreden van Peltenburg. Een groot aantal werknemers werd ontslagen en contracten van zzp'ers werden niet verlengd. Ook zitten veel werknemers thuis met burn-outklachten, melden oud-medewerkers.

Werknemers spreken over 'heksenjacht'

Volgens bronnen zorgden de rode cijfers ervoor dat de interim-directeur 'op jacht ging naar de plekken waar het geld uitliep' en voelde dat voor de werknemers als een 'heksenjacht.' Ook verhardde het contact tussen de directeur en de medewerkers en escaleerden gesprekken geregeld in 'krachttermen en verwijten.'
Binnen het Koorenhuis werd streng gekeken naar de uitgaven. Bronnen zeggen dat vanuit de directie en financiële administratie personeel werd verboden geld uit te geven. 'Ook als dat maar over 1 euro ging', vertelt een van hen. 'Daardoor konden verzoeken voor onderhoud van bijvoorbeeld huurders niet in behandeling worden genomen.'
Den Haag FM sprak met een aantal van de oud-werknemers over de gang van zaken bij het Koorenhuis. Drie bronnen willen openlijk over de ervaringen vertellen, drie andere bronnen willen anoniem blijven vanwege nog lopende contracten bij de stichting. De namen van deze bronnen zijn bekend bij de redactie en de bronnen zijn onafhankelijk van elkaar gesproken.
Interim-directeur Peltenburg wilde vorige week niet reageren op de financiële situatie, omdat toen nog gesprekken liepen met de gemeente Den Haag. Een woordvoerder van de gemeente bevestigde die gesprekken, waarin door de stichting twee keer om financiële ondersteuning is gevraagd. Daarbij gaat het om een extra bedrag, bovenop de subsidie van 850.000 euro die de stichting vorig jaar ontving voor beheer en exploitatie van het Koorenhuis en Concordia CC. Eén verzoek is gehonoreerd, het tweede verzoek niet.
Begin deze week heeft de Haagse Stadspartij nog vragen gesteld over de situatie bij het Koorenhuis. 'Wij willen weten hoe dit is ontstaan, of het college hiervan wist en welke maatregelen zijn getroffen', zegt fractievertegenwoordiger Tim de Boer. 'Ook willen we weten hoe de huidige directeur aan zijn baan is gekomen en of hij wel de juiste persoon was om zo'n instituut te leiden.'