Man steekt vrouw neer in ziekenhuis en richt ravage aan tijdens vluchtpoging

De man beschadigde tijdens zijn vlucht meerdere auto's
De man beschadigde tijdens zijn vlucht meerdere auto's © Regio15
DELFT - Salman K. (31) nam eerst een lijntje cocaïne voordat hij zijn zieke zoontje op de kinderafdeling van het Reinier de Graaf Ziekenhuis opzocht. Een rampzalig besluit. Door de drugs raakte hij op 19 juli vorig jaar helemaal in de war. In het ziekenhuis stak hij zijn vrouw met een schaar, die levensgevaarlijk gewond raakte. Op de vlucht ramde hij tijdens een dollemansrit verschillende auto's. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste woensdag een celstraf van zeven jaar en tbs met dwangverpleging.
Dankzij de artsen in het ziekenhuis kon het leven van de vrouw gered worden. Een dokter verklaarde naderhand 'dat alles op alles gezet moest worden om haar te redden'. 'We zagen iemand doodbloeden.'
'Er was sprake van een explosie van geweld, waar andere ouders, patiëntjes en het personeel getuigen van moesten zijn.' Volgens de officier van justitie heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan poging tot doodslag op zijn vrouw in het Reinier de Graaf Ziekenhuis.

Gestoken in hals, schouder en hand

K. was al twee jaar verslaafd aan cocaïne. In de kamer van zijn zoontje, die lag te slapen, kreeg hij de bewuste dag ruzie met zijn vrouw. Toen zij de beveiliging erbij riep, trok K. zijn echtgenote naar zich toe en stak haar zes keer met een schaar bij haar oor, in haar hals, schouder en hand.
'Het is mijn grote fout geweest dat ik cocaïne gebruikte die dag', zei K woensdag bij de rechtbank over de gebeurtenissen in het ziekenhuis. 'Ik kreeg last van achtervolgingswanen.' Hij had zelf niet meteen in de gaten dat hij zijn vrouw met de schaar had geraakt. 'Ik zag wel bloed uit mijn vrouw komen en hoorde personeel schreeuwen. Toen ben ik zelf schreeuwend weggerend. Alle foute keuzes die ik die dag kon maken, heb ik ook gemaakt.'

Enorme ravage door dollemansrit

K. liep het ziekenhuis uit, sprong in zijn Mercedesbestelbus en reed over de Prinses Beatrixlaan van Delft naar Rijswijk. Gedurende de dollemansrit ramde hij op drie verschillende locaties in totaal zeven auto's. Bij winkelcentrum In de Boogaard in Rijswijk stopte hij, nadat zijn auto een voorband was kwijtgeraakt. Daar hield de politie hem ook aan.
Een psychiater en psycholoog waren woensdag op de zitting eenstemmig in hun oordeel dat K., naast een eventuele celstraf, ook tbs met dwangverpleging moet krijgen. De man lijdt aan een narcistische stoornis die alleen in een gesloten tbs-kliniek behandeld kan worden, zeiden de deskundigen. De officier van justitie was het daar mee eens.

Echtgenote vergeeft hem

De advocaat van K. vindt van niet. Die vindt dat de Nootdorper de kans moet krijgen op niet al te lange termijn naar zijn vrouw en hun kinderen terug te keren. De echtgenote heeft de rechtbank dat ook per brief gevraagd. Ze lijkt K. de aanslag op haar leven al vergeven te hebben. 'Can I give him a hug', vroeg ze de rechtbank woensdag aan het eind van de zitting. Die omhelzing werd echter niet toegestaan.