Hoe kom je Den Haag in en uit als A12 wordt geblokkeerd door klimaatdemonstranten?

De politie haalt klimaatdemonstranten van de Utrechtsebaan
De politie haalt klimaatdemonstranten van de Utrechtsebaan © Omroep West
DEN HAAG - Extinction Rebellion (XR) zegt zaterdag opnieuw de A12 in Den Haag te gaan blokkeren. De actiegroep wil daarmee afdwingen dat de overheid stopt met het geven van fossiele subsidies aan grote bedrijven. De protestactie kan voor de nodige overlast zorgen in Den Haag.

Waar moeten inwoners en bezoekers van Den Haag rekening mee houden?

XR heeft aangekondigd om rond 12.00 uur vanaf verschillende plekken in de stad richting de Utrechtsebaan te willen lopen en die vervolgens te blokkeren. Het is daardoor vooraf lastig in te schatten waar hinder kan worden verwacht.
'Daarom waarschuwen we bewoners in algemene zin om vanaf 12.00 uur rekening te houden met extra verkeersdrukte in de binnenstad', laat de gemeente Den Haag weten. Tijdens de blokkade van de A12 is er een aantal mogelijke alternatieven.
West
Aan de westkant van Den Haag kan verkeer de stad in en uit via de N44, richting Wassenaar en Leiden. De afslag Rijswijk op de A4 is ook een route Den Haag in. Verkeer kan dan via de Prinses Beatrixlaan en de Erasmusweg richting het centrum. Pak dan bijvoorbeeld de nieuwe tunnel op de Neherkade om op je bestemming te komen.
Noordoost
Vanuit het noordoosten is Den Haag goed aan te rijden. Dat kan bijvoorbeeld door op de A4 de afslag Leidschendam te pakken en daar je weg te vervolgen via de N14. Pak dan rechtsaf de N44, of rij nog een stukje verder rechtdoor via de N440 om via Duindigt de stad in te komen.
Zuid
Wie aan de zuidkant van de stad wil zijn of juist de stad via het zuiden wil verlaten, doet er goed aan op de A4 de afslag Den Haag Zuid te pakken en via de N211 de stad in te rijden. Den Haag uit werkt dat ook, zowel richting Den Hoorn als Naaldwijk.

'Tot nu toe is het stil'

Het is de eerste blokkade van de A12 door Extinction Rebellion sinds oktober vorig jaar. Toen werd de weg bijna een maand lang iedere dag geblokkeerd. De actiegroep schortte de blokkades op nadat de Tweede Kamer-fracties van GroenLinks en D66 een motie indienden met daarin een afbouwplan voor fossiele subsidies.
'Die scenario's zouden voor het begin van het nieuwe jaar door het demissionaire kabinet worden uitgewerkt. Maar tot nu toe is het stil', zegt XR. 'In de Eerste Kamer werd zelfs een wetvoorstel om twee fossiele subsidies af te schaffen geblokkeerd. Op zaterdag 3 februari blokkeren we daarom opnieuw de A12.'

'Volgende week plan afbouw fossiele subsidies'

Minister Rob Jetten (D66) komt volgende week met een plan voor de afbouw van fossiele subsidies. Hij vraagt klimaatactivisten van Extinction Rebellion, die zaterdag opnieuw de A12 willen bezetten, om 'een paar dagen geduld' te hebben. Extinction Rebellion liet vrijdag weten dat die aankondiging 'niets veranderd' aan de plannen voor zaterdag.
De demissionaire minister voor Klimaat en Energie zegt dat hij bijna klaar is met het plan, dat hij 12 februari naar buiten wil brengen. Met een aantal van zijn voorstellen 'kun je vrij snel aan de slag', zegt Jetten. 'Maar een aantal dingen zal ook echt door een nieuw kabinet besloten moeten worden.'

Geen contact met gemeente

De gemeente laat weten dat de actiegroep 'zoals helaas inmiddels gebruikelijk' niets heeft aangemeld. 'We zien enkel aankondigingen via de media en via her en der aangeplakte pamfletten. Dit betekent dat het normale proces (kijken hoe je gezamenlijk op een veilige manier de demonstratie kunt faciliteren) niet kan worden opgestart. Het doel van de demonstranten lijkt daarmee om zo veel mogelijk overlast voor de bewoners van Den Haag te veroorzaken.'
Het blokkeren van de A12 bij Den Haag is niet toegestaan en de demonstranten worden verwezen naar het Malieveld. Ook de zogenoemde 'slow marches' door de stad mogen niet. 'In beide gevallen zal worden opgetreden door de politie.'