Boulevard Scheveningen wordt aangepakt, met nieuwe 30 meter brede 'blikvanger'

Een bouwput op het strand voor het Kurhaus
Een bouwput op het strand voor het Kurhaus © ANP
DEN HAAG - Op het strand van Scheveningen is deze week gestart met de vernieuwing van de boulevard. De strook tussen de Pier, het Kurhaus en museum Beelden aan Zee wordt grondig aangepakt. De boulevard wordt ongeveer tien meter breder en een stuk groener dan nu. De gemeente Den Haag laat weten dat de werkzaamheden waarschijnlijk tot de zomer van volgend jaar gaan duren.
'We zijn van start! Scheveningen krijgt een prachtige nieuwe boulevard', zegt verantwoordelijk wethouder Robert van Asten. 'Ook tijdens de werkzaamheden blijft Scheveningen gewoon open. Samen met ondernemers organiseren we de komende tijd een levendig programma in het gebied. Mensen kunnen gewoon naar de strandtenten, de boulevard en het strand komen.'
Ter hoogte van het Kurhaus komt een trap van dertig meter breed. 'Een blikvanger', zo zegt de gemeente. Op die plek begon vroeger het Wandelhoofd Koningin Wilhelmina, zoals de vroegere pier uit 1901 heette. Die brandde in 1943 af.
Op het plein voor het Kurhaus is straks ruimte voor kleine evenementen. 'Zoals straattheater of activiteiten van kunstenaars of muzikanten', meldt de gemeente Den Haag. Verder wordt het Monument Leger en Vloot teruggeplaatst, die vanwege de bouw van Legoland tijdelijk werd opgeslagen in een depot.
De voorbereidende werkzaamheden zijn al even bezig. Zo staan er al een tijdje bouwhekken en zijn de nodige materialen aangevoerd. Strandtenten tussen de Pier, het Kurhaus en Beelden aan Zee worden het komende seizoen én volgend jaar zo'n dertig meter verder richting zee geplaatst, aan een tijdelijke boulevard. In 2026 kunnen de paviljoens op hun definitieve locatie worden opgebouwd.