Teamleider veroordeeld voor ontucht met vakkenvulster: 'Jij genoot van mijn lichaam'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
NIEUWKOOP - Een teamleider van een Nieuwkoopse supermarkt moet dertig uur aan het werk zonder daarvoor betaald te krijgen. De rechter legde hem deze week een taakstraf op, omdat hij ontuchtige handelingen zou hebben gepleegd met een destijds minderjarige vakkenvulster.
Het meisje was 16 jaar in 2020 toen ze tijdens (of kort na) werktijd werd gezoend door haar teamleider, Michael de J. uit Alphen aan den Rijn. Ook betastte de nu 32-jarige man haar borst. 'Hij heeft misbruik gemaakt van de afhankelijkheidspositie die zij ten opzichte van hem had', zei de rechter.
De straf is fors lager dan het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden eiste. De officier van justitie vroeg de rechtbank de Alphenaar te veroordelen tot een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een werkstraf van honderd uur. Volgens het OM was er sprake van veel verdergaande ontuchtige handelingen.

In Nieuwkoop of Alphen?

Dat laatste was volgens de rechtbank niet te bewijzen, ondanks dat de verklaring van het slachtoffer betrouwbaar werd geacht. In de dagvaarding stond namelijk dat die handelingen in Nieuwkoop waren gebeurd, terwijl een en ander - volgens de beschuldigingen in het dossier - ook bij de verdachte thuis in Alphen zouden hebben plaatsgevonden.
'De rechtbank is bij de beantwoording van de bewijsvraag gebonden aan de tekst van de tenlastelegging', zei de rechter. Om die reden werd de verdachte vrijgesproken van de zwaarste ontuchtige handelingen. Daarom hoefde hij een smartengeldclaim van 5000 euro ook niet te betalen.

'Normaal collegiaal gedrag'

Michael de J. ontkende alles tegenover de rechtbank. Ook de feiten waarvoor hij uiteindelijk wel is veroordeeld. Hij hield zelf vol alleen normaal collegiaal gedrag te hebben vertoond. Maar verklaringen van een collega en een volgens de rechtbank belastend excuus-appje van verdachte aan het meisje dienden als bewijs, evenals de betrouwbaar overkomende en gedetailleerde verklaring van de aangeefster.
Zij verklaarde twee weken geleden in de rechtbank dat het heel anders ging. De teamleider zou haar al snel tegen haar zin hebben gezoend. In zijn auto en thuis in Alphen aan den Rijn zouden de seksuele handelingen verder zijn gegaan tot vingeren en aftrekken.

'Jij genoot van mijn lichaam'

De teamleider zou macht over haar hebben gehad door een naaktfoto die ze hem had gestuurd. 'Jij genoot van mijn lichaam, jij bent mijn grens over gegaan', zei het slachtoffer. De eetstoornis waaraan ze al een tijd leed, werd 'haar beste vriendin'. Ze is nog steeds in behandeling, denkt veel aan die tijd terug en heeft last van een schuldgevoel.