Straten in het donker door uitvallende lantaarnpalen, hoe komt dat?

© ANP
REGIO - In de Bollenstreek valt de laatste maanden regelmatig de openbare verlichting uit. Soms gaat het om enkele lantaarnpalen, maar ook hele straten komen plotsklaps in het donker te zitten. Het verhelpen van de problemen blijkt een langdurige kwestie.
Zo doet op de Van de Mortelstraat in Noordwijk een deel van de straatverlichting het al maanden niet. Volgens sommige omwonenden zorgt dat voor gevaarlijke verkeerssituaties. 'Als ik een klap hoor, kijk ik gelijk naar buiten en dan is er weer een aanrijding geweest omdat verkeersdeelnemers elkaar niet zien.' Bij het zebrapad op de Van de Mortelstraat is een noodaggregaat neergezet om de weg daar toch enigszins te verlichten.
Op een website waar je meldingen aan de gemeente kan doorgeven, staan tientallen klachten over straatverlichting in gemeenten in de Bollenstreek. Ook op plekken bij het station in Sassenheim valt regelmatig het licht uit, zoals bij de fietsenstalling en onder het viaduct van de A44.

Storingen door vele regenval

De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen erkennen dat er inderdaad op veel plekken sprake is van netwerkstoringen. Die lijken te komen door problemen in de ondergrondse bekabeling.
'Een precieze oorzaak van de vele storingen is niet één-op-één aan te wijzen, omdat het situatieafhankelijk is. Wel lijkt het erop dat de vele regenval een effect heeft op de bekabeling en hardware van de verlichting in de openbare ruimte', staat in een schriftelijke verklaring.
De Van de Mortelstraat in Noordwijk zonder verlichting
De Van de Mortelstraat in Noordwijk zonder verlichting © Bollenstreek Omroep
Die aanname wordt bevestigd door netbeheerder Liander. Zij erkennen dat er door de vele regenval van de afgelopen maanden er veel meer storingen zijn in heel het land.
'Door de stijging van het grondwater komen zwakke punten in het net eerder naar boven. Dat komt omdat er altijd wel kabels in de grond liggen die beschadigd zijn. Bijvoorbeeld door een kleine graafschade in het verleden of die door verzakking op een steen drukken in de grond. Als er dan vocht bij de kabel komt, kan dat leiden tot kortsluiting waardoor de verlichting uitvalt.'

Storingen thuis krijgen voorrang

De verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van de openbare verlichting ligt bij twee partijen. Voor het bovengrondse deel is dat de gemeente. Voor het ondergrondse deel, de kabels, is netbeheerder Liander verantwoordelijk.
Liander zegt er alles aan te doen om de problemen zo snel mogelijk op te lossen. 'Door het grotere aantal storingen als gevolg van het grondwater, kan het zijn dat het oplossen hiervan wat langer duurt dan gebruikelijk. Dat komt ook doordat het oplossen van storingen bij mensen thuis voorrang krijgt op het oplossen van een storing aan de straatverlichting.'
Ook de Haydnlaan in Voorhout zit zonder verlichting
Ook de Haydnlaan in Voorhout zit zonder verlichting © Bollenstreek Omroep
De gemeente Noordwijk stelt in een schriftelijke reactie dat Liander ernstig in gebreke blijft. 'Een hoge grondwaterstand mag dientengevolge deze storingen niet veroorzaken. De werking van grondkabels van Liander mogen niet worden beïnvloed door (grond)water', zegt de gemeente Noordwijk.
De gemeente zegt zich erg onmachtig te voelen omdat ze afhankelijk zijn van een marktpartij die een monopoliepositie heeft.