Gemeente hoort pas na twee maanden dat asielzoekers nog in hotel zitten

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
VOORSCHOTEN - Eigenlijk zouden ze begin december al ergens anders worden opgevangen, maar 38 asielzoekers blijken nog altijd in het Van der Valk-hotel in Voorschoten te verblijven. De gemeente is pas deze week door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ingelicht dat het nog niet is gelukt om een andere plek te vinden voor de groep. 'Wij beraden ons op de ontstane situatie', laat wethouder Hans van der Elst weten.
Eind vorig jaar spraken de gemeente Voorschoten en het COA af dat er van 21 november tot 5 december een groep asielzoekers van 38 vrouwen en kinderen in hotel De Gouden Leeuw mocht verblijven.
Daar werden al statushouders en nareizigers gehuisvest. Na die twee weken zouden de asielzoekers doorreizen naar een vaste opvanglocatie. De gemeente kreeg deze week per e-mail te horen dat dat nog niet is gebeurd.

Excuses en hoop op begrip

'De reden ligt in het ontbreken van voldoende opvangplekken en de grote druk in Ter Apel en Budel', legt COA-manager Ron van Ooijen uit. 'Ook in de komende weken zijn er nog geen mogelijkheden om deze asielzoekers elders te huisvesten. We doen ons uiterste best om uiterlijk in de meivakantie een andere opvang te hebben gerealiseerd.' Hij biedt excuses aan en hoopt op begrip van Voorschoten.
Bij de opvang van de statushouders in het hotel waren vorig jaar plekken over, zegt het COA. 'Daarom hebben we gevraagd of een kwetsbare doelgroep uit Ter Apel die plekken tijdelijk zou mogen innemen. We gaan dus niet over het afgesproken aantal mensen heen.'

'We beraden ons'

Verantwoordelijk wethouder Hans van der Elst laat weten dat de gemeente zich beraadt op de situatie. 'We hebben het nieuws recentelijk vernomen. De gemeenteraad en omwonenden worden zo spoedig als mogelijk geïnformeerd', zegt hij.