Tractoren willen A12 op, politie houdt boeren tegen

Tractoren langs de A12
Tractoren langs de A12 © MediaTV
GOUDA - Tientallen tractoren hebben vrijdagavond geprobeerd de A12 bij Gouda op te rijden. Politieagenten wisten dat te voorkomen, waarna de tractoren naar een dijk langs de snelweg werden gestuurd. Sommige tractoren hebben de omgekeerde Nederlandse vlag op het voertuig bevestigd.
Niet alleen in Gouda, ook in de rest van het land zijn vrijdagavond acties van boeren geweest. De A7 ter hoogte van Hoorn is in beide richtingen dicht, zegt een woordvoerster van de ANWB.
In Friesland in de buurt van Drachten zijn boeren de A7 en de N31 opgereden. Bij Utrecht langs de A12 ter hoogte van De Meern is een oprit geblokkeerd en staan hooibalen in brand.

Protesten in het buitenland

De acties volgen na massale protesten in Frankrijk en België tegen het landbouwbeleid in die landen, omdat dat strenger zou zijn dan in andere landen. Veel boeren zeggen dat ze moeite hebben om rond te komen door hoge kosten die ze niet of nauwelijks kunnen doorberekenen in de prijs.
Farmers Defence Force zegt dat protesterende boeren tot dinsdag wilde acties houden, zoals momenteel in de grensregio met België gebeurt. In een video vanuit België zegt voorman Mark van den Oever dat dinsdag de vertegenwoordigers van FDF bijeenkomen om een grote landelijke actie voor te bereiden.