Klimaatdemonstranten bezetten urenlang A12, zo'n duizend aanhoudingen

De politie gaat demonstranten van de weg halen
De politie gaat demonstranten van de weg halen © Omroep West
DEN HAAG - Klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion zijn zaterdag de A12 opgelopen en hebben de snelweg urenlang geblokkeerd. Verkeer dat de stad in en uit wilde, moest omrijden. Inmiddels heeft de politie alle demonstranten van de weg gehaald en is de A12 weer open voor verkeer. De politie heeft zo'n duizend actievoerders aangehouden.
De demonstratie werd een maand geleden aangekondigd door de actiegroep, die eist dat de overheid stopt met het geven van fossiele subsidies aan grote bedrijven.
Vanaf verschillende plekken in de stad liepen groepen demonstranten richting de A12 naast het Malieveld. De snelweg blokkeren is verboden door de gemeente Den Haag. Demonstreren mag wel, maar niet op de Utrechtsebaan. De gemeente Den Haag verwees de actievoerders naar het Malieveld.
Honderden klimaatdemonstranten bezetten A12
De politie zette voor de komst van de demonstranten uit voorzorg de weg al af. Verkeer kon vanaf 12.30 uur niet meer over de Utrechtsebaan de stad uit. Later ging de weg in beide richtingen dicht.
Rond 13.00 uur liepen de demonstranten via de afrit de weg op. Ze hadden spandoeken met teksten als 'Stop subsidies aan de fossiele industrie' bij zich en scandeerden leuzen als 'We zijn het zat, heel Den Haag plat'. De snelweg was anders dan bij eerdere demonstraties aan beide kanten van de weg bezet, waardoor verkeer de stad ook niet in kon.
Het is de eerste blokkade van de A12 door Extinction Rebellion sinds oktober vorig jaar. Toen werd de weg bijna een maand lang iedere dag geblokkeerd. De actiegroep schortte de blokkades op nadat de Tweede Kamer-fracties van GroenLinks en D66 een motie indienden met daarin een afbouwplan voor fossiele subsidies.
Minister Rob Jetten (D66) komt volgende week met een plan voor de afbouw van fossiele subsidies. Hij vroeg Extinction Rebellion om 'een paar dagen geduld' te hebben. De actiegroep liet echter al weten zich daar niks van aan te trekken en de demonstratie voort te zetten.

Demonstranten verwijderen van A12

De politie waarschuwde de mensen op de snelweg tot drie keer toe dat ze moesten vertrekken. Daar gaven ze geen gehoor aan. Rond 13.45 uur, drie kwartier nadat de demonstranten de rijbaan op waren gegaan, greep de politie in.
Een voor een worden demonstranten weggehaald. Sommigen liepen vrijwillig mee, anderen werden op een soort rijdende brancard gezet en zo naar een arrestantenbus vervoerd. Kort ervoor werden twee waterkanonnen naar voren gereden, maar die zijn uiteindelijk niet ingezet.

Schoonmaken

De politie haalde rond 16.30 uur de laatste demonstranten van de weg. Daarna is de Utrechtsebaan met een zogenaamde 'zoabreiniger' schoongemaakt. Rond 17.00 uur kon het verkeer weer de stad in- en uitrijden via de A12.