Roetdeeltjes in omgeving na grote brand, sportwedstrijden afgelast

De brand verwoestte een bedrijfspand waarin onder andere boten stonden
De brand verwoestte een bedrijfspand waarin onder andere boten stonden © Regio15
WESTLAND - Door de zeer grote brand die vrijdagavond heeft gewoed in een bedrijfspand in Poeldijk, zijn alle buitenactiviteiten op een sportpark aan de andere kant van het dorp zaterdag afgelast. Dat meldt de gemeente. Door de brand liggen in de wijde omgeving roetdeeltjes, ook op de sportvelden.
Op het sportcomplex Verburch is het zaterdags normaal gesproken een komen en gaan van voetballers, handballers en tal van andere sporters. 'De gemeente zal eerst het teken 'veilig' moeten afgeven voordat er weer buitensporten mogen worden gedaan op het sportpark', schrijft voetbalvereniging Verburch. Tot die tijd zijn alle buitenactiviteiten afgelast.
Door de enorme brand in het bedrijfspand aan de Jupiter moeten bewoners sinds vrijdagavond hun ramen en deuren gesloten houden. De enorme rookwolken die over het Westlandse dorp trokken, hebben ervoor gezorgd dat er roetdeeltjes naar beneden dwarrelden.

Geen giftige stoffen

Vanwege de brand werd ook een NL-Alert verstuurd. De oproep is om ramen en deuren dicht te doen, maar ook om mechanische ventilaties uit te zetten.
'Er zijn bij de brand geen giftige stoffen vrij gekomen', zegt de gemeente. Wel is het mogelijk dat er roetdeeltjes op diverse plekken zijn neergedaald. Mocht je roetdelen of brokstukken zien liggen, dan is het advies om die met handschoenen aan op te pakken, tipt de gemeente.
Uitslaande brand in Poeldijk
Uitslaande brand in Poeldijk © Regio15
Bij aanraking met roetdeeltjes is het belangrijk de handen goed te wassen. Roetdelen kunnen in een afvalzak worden weggegooid, zegt de gemeente die ook waarschuwt op te letten bij kleine kinderen.
'Kinderen doen vaak hun handen in hun mond. Hierbij krijgen ze kleine hoeveelheden grond en stof binnen die aan hun handen is blijven plakken. Inspecteer plekken waar kinderen spelen op de aanwezigheid van roetdeeltjes. Als er roetdeeltjes aanwezig zijn, verwijder ze dan.'

Brandweer nog uren bezig

Door de grote brand stortte rond middernacht een bedrijfspand in. Inmiddels is de brand onder controle, maar nog niet uit. 'Het nablussen zal nog enkele uren duren', meldt de brandweer. 'Ook worden er nog sloopwerkzaamheden uitgevoerd om de brand helemaal uit te krijgen.'
Rondom de vlammenzee was het onrustig vrijdagavond. Zo werden brandweerlieden belaagd en bekogeld door omstanders. Ook liep het publiek in de weg bij het blussen van de brand. De Mobiele Eenheid moest zelfs ingrijpen om het toegestroomde publiek op afstand te houden.
Beelden van de brand en het optreden van de ME:
ME veegt gebied rondom zeer grote brand schoon