Bouw van hele nieuwe wijk met 1250 woningen kan van start, raad stemt in

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
VOORHOUT - De palen kunnen de grond in en de hijskranen kunnen worden neergezet: tussen de Leidsevaart (N444) en Voorhout in verrijst de komende jaren een nieuwe woonwijk met minstens 1250 woningen en appartementen. De raad van Teylingen, waar Voorhout onder valt, gaf groen licht voor het plan om de wijk te bouwen.
Nieuw Boekhorst, zo heet het nieuwe woningbouwproject. De woonwijk komt aan de noordwestkant van Voorhout, tussen de Leidsevaart en de Noordelijke Randweg. In het gebied komen 1250 woningen en appartementen, met de mogelijkheid uit te breiden tot 1300 woningen in totaal. Dertig procent van de woningen bestaan uit sociale huur.
Naast woningen, moeten er een nieuwe school komen met een kinderdagverblijf, sportvelden en een sporthal, en een woonzorgcomplex. Naast de woonwijk wordt een stuk grond ingericht als natuurgebied. Op de N444 wordt 'stil asfalt' neergelegd, zodat er geen hoog geluidsscherm hoeft te komen langs de weg. Wel komt er een lager geluidsscherm.

'We kennen allemaal iemand die woning zoekt'

'Dit is een belangrijke nieuwe mijlpaal voor Teylingen', zei wethouder Marlies Volten in de raadsvergadering waar het plan werd aangenomen. 'Er is de afgelopen jaren hard gewerkt om zo ver te komen. Er zijn veel bijdragen geleverd door inwoners, belangenverenigingen en ondernemers. Er is geprobeerd is met zo veel mogelijk van deze belangen rekening te houden.'
De komst van de nieuwe woningen vindt ze goed nieuws. 'Het betekent dat er ergens tussen de 2000 en 3000 mensen kunnen gaan wonen in deze nieuwe wijk. U bent het vast met me eens dat er woningen moeten komen voor alle doelgroepen en die kunnen we hier dan ook gaan bouwen. We kennen immers allemaal wel iemand die op zoek is naar een woning.'

Applaus in raad

Ook raadsleden zijn blij met het plan. Theo van den Nouland (CDA) noemde het een 'mooi plan waar vele mensen kunnen wonen en leven'. Ruben Kroeze (D66) noemde het plan 'prachtig'. Het plan werd dan ook unaniem aangenomen. Alle 23 raadsleden stemden voor. Na de stemming werd er zelfs geapplaudisseerd door de raadsleden, iets wat niet heel gebruikelijk is in de raadszaal.
Het is de bedoeling dat de eerste paal aan het einde van dit jaar de grond in gaat. De wijk wordt dan in fases gebouwd. Wanneer de complete wijk uit de grond is gestampt, is nog niet te zeggen.