Visboeren moeten na 25 jaar op markt verhuizen, maar verzinnen list

© ANP
LEIDEN - Iedereen die wel eens over de Leidse markt banjert en de viskramen op de Nieuwe Rijn passeert, weet dat je je dan voelt als een sardientje in blik. Dat heeft niet met de geur te maken, maar met de drukte op het smalle stukje straat, waardoor je je een weg moet banen tussen de kramen langs het water en de gebouwen aan de andere kant. De gemeente vindt de opstoppingen gevaarlijk en wil de visboeren daar weg hebben. Die verzonnen op hun beurt een list om toch te kunnen blijven.
Voor de viskramen staan elke week drommen mensen stil om hun net gekochte stukje vis op te eten. Die opstoppingen op het toch al zo smalle stukje gracht leveren gevaarlijke taferelen op, stelde de gemeente een aantal maanden geleden al.
De oplossing volgens de gemeente: de visboeren verplaatsen naar - hoe kan het ook anders - de Vismarkt, een stuk verderop. Daar is het een stuk ruimer en kunnen mensen makkelijker om de kraam en hun bezoekers heenlopen.

'We staan hier al 25 jaar'

Maar daar willen de viskraamhouders helemaal niet heen. Ze voelen zich juist als een vis in het water op de plek waar ze nu staan. 'Deze plek is voor ons bijzonder en bovendien: we staan al 25 jaar hier', zegt Umut Tagi van vishandel Atlantci.
'We hebben een onwijs gave route hier', vult zijn buurman Peter Volk van vishandel Hartevelt aan. 'Met hier alle visboeren, aan de overkant alle groentekramen, op de brug wat delicatessen en noten. Alles staat verspreid over de markt heen.' Daarnaast zet hij vraagtekens bij het argument van de veiligheid. 'Waar is dat wel op en top? Het blijft altijd een probleem.'

Schuiven voor betere doorstroming

Eén van de visboeren is gestopt op de markt en dus bedachten de overgebleven marktmannen een plan om niet te hoeven verhuizen: ze schuiven allemaal een stuk uit elkaar en zetten tafels neer tussen de kramen, waar mensen hun visje kunnen eten.
Met deze maatregelen proberen de visverkopers verplaatsing van de Nieuwe Rijn naar de Vismarkt te voorkomen. De gemeente wil het best een kans geven. Drie weken lang mogen de visboeren bij wijze van een proef laten zien dat de doorstroming voor de kramen nu beter gaat.
Aankomende zaterdag komt de brandweer controleren hoe het verloopt. Daarna krijgen de vishandelaren te horen of de nieuwe situatie volgens de brandweer veilig genoeg is, of dat van de vishandelaren toch verwacht wordt dat ze verhuizen naar de Vismarkt.
De komende weken blijven dus spannend voor de vishandelaren, die erg gehecht zijn aan hun plek waar ze goede klandizie hebben opgebouwd. Ze moeten nog een paar weken wachten op de vraag of de gemeente definitief toehapt op hun alternatief.