Korpschef vindt blokkades A12 ontwrichtend: 'Politie niet in wijk aanwezig'

De politie gaat demonstranten van de weg halen
De politie gaat demonstranten van de weg halen © Omroep West
DEN HAAG - Protesten op snelwegen, zoals die van honderden klimaatactievoerders die de A12 blokkeren, lijken onschuldig maar zijn maatschappelijk ontwrichtend. Dat zei afzwaaiend korpschef van de Nationale Politie Henk van Essen zondag in het tv-programma Buitenhof. 'Omdat je echt blokkeert en het vrije verkeer in de weg zit. En het vraagt heel veel politiecapaciteit, waardoor we niet in de wijk aanwezig zijn, ander werk niet doen en daar betalen we uiteindelijk toch de prijs voor.'
Door aanwezig te moeten zijn bij protesten op snelwegen hebben agenten geen tijd meer voor ander politiewerk, zoals preventie, zegt Van Essen. 'Daar heb je een politie voor nodig die in die wijk aanwezig is, die signalen oppakt, een oog- en oorfunctie vervult. Dat staat onder druk.'
Volgens de korpschef waren er bij de demonstratie van Extinction Rebellion zaterdag, waar ongeveer duizend actievoerders zijn aangehouden, ruim driehonderd politieagenten nodig. 'Dat is de omvang van twee wijkteams, die had ik het liefst ergens anders ingezet', zei Van Essen.

Zelfde problemen bij eerdere reeks blokkades

Diezelfde problemen kwamen ook aan de oppervlakte tijdens de eerdere reeks blokkades van Extinction Rebellion op de A12, in september en oktober vorig jaar. 'Onze organisatie piept en kraakt', zei een politiewoordvoerder toen.
'Aan de ene kant door capaciteitstekort en aan de andere kant was het politiewerk de afgelopen maand enorm door de blokkades op de A12 van klimaatactivisten.' De wijkagenten komen daarom niet meer aan hun normale werk toe, waarschuwden de politiebond en de vakbond voor politiepersoneel al.

Ook boerenprotesten op snelwegen

Ook op andere plekken in het land werd de afgelopen dagen op verschillende snelwegen gedemonstreerd door boeren. Hoeveel agenten er daar nodig waren, wist korpschef Van Essen niet precies, maar het ging 'ongetwijfeld om tientallen agenten', zo zei hij.
Na meer dan tien jaar bij de korpsleiding en vier jaar als hoogste baas van de politie stopt Van Essen op 1 maart als korpschef. Janny Knol neemt het dan van hem over. Zij moet de nodige veranderingen binnen de politieorganisatie doorvoeren de komende jaren.
Bij de demonstratie van XR op de A12 zaterdag werden zo'n duizend mensen aangehouden. De politie is urenlang bezig geweest om de actievoerder van de snelweg te halen.
Honderden klimaatdemonstranten bezetten A12