Eeuwenoude geschiedenis zorgt dat kerkklok verkeerd slaat

De klok in kwestie
De klok in kwestie © Evangelisch-Lutherse Gemeente Delft
DELFT - De klok van de Lutherse kerk in Delft zorgt voor raadselen. Het is beter je qua tijd niet te veel van hem aan te trekken. Want doelbewust slaat de klok al eeuwen niet op het hele uur of op het halve uur, maar een paar minuten later. Vijf minuten om precies te zijn.
Waarschijnlijk is heel Delft er allang aan gewend, en denkt men 'dat is die klok van de Lutherse weer'. Maar als argeloze voorbijganger is onze verslaggever toch verbaasd als de klok geen elf slagen heit om 11.00 uur maar om 11.05 uur. Ook om 12.00 uur blijft het stil, maar om 12.05 uur klinken kwiek de twaalf slagen.
Gelukkig is de kerk open en treffen we daar de beheerder van het gebouw: Reinoud Koolhaas. Sinds dertig jaar doet hij vrijwillig het beheer van de kerk, dus hij weet vast de reden van dit vreemde luidgedrag. De geboren verhalenverteller steekt van wal. Maar eerst pakt hij een oude prent uit de kast.
Het raadsel van de klok van de Lutherse Kerk in Delft stamt uit de 17de eeuw
Het raadsel van de klok van de Lutherse Kerk in Delft stamt uit de 17de eeuw © Omroep West
Daarop is de Lutherse Kerk van een aantal eeuwen geleden te zien. Voor de deur liggen trekschuiten. Een trekschuit is een vervoermiddel uit de zeventiende eeuw. Het schip werd voortgetrokken door paarden en zorgde voor een soort dienstregeling tussen steden. In dit geval van Delft naar Leiden in drie uur of van Delft naar Den Haag in de helft van de tijd. Ook Rotterdam werd aangedaan.
Koolhaas vertelt: 'Die trekschuiten vertrokken op het hele uur voor de kerk vandaan. Eerst moest de klok van de toren slaan en dan pas mocht de trekschuit weg. Maar het gebeurde nogal eens dat mensen van het ene traject over wilden stappen op het andere traject en dat kostte tijd. De trekschuiten kwamen namelijk niet verder de stad in, dus de mensen moesten door de stad lopen voor de volgende tocht.'
Reinoud Koolhaas, de beheerder van de kerk, weet de oplossing
Reinoud Koolhaas, de beheerder van de kerk, weet de oplossing © Omroep West
Het kwam regelmatig voor dat mensen de boot misten. Koolhaas: 'De burgervader vond dat heel vervelend en gaf opdracht de klok vijf minuten later te luiden zodat de trekschuit ook vijf minuten later zou vertrekken. Toen jaren later de kerk aan de Lutherse gemeente geschonken werd, stond zwart op wit dat dit zo moest blijven'.
En zo is het nu dus nog steeds. Sterker nog, de klok wordt inmiddels gelijk gezet via een computer met de atoomklok. Geprogrammeerd is dat ie precies gelijk loopt, maar ook nog steeds precies vijf minuten te laat luidt. De geschiedenis dicteert.