Moeder en zoon na explosie veroorzaakt door 11-jarigen: 'Bang dat deze jongens terugkomen'

De politie doet onderzoek naar de explosie
De politie doet onderzoek naar de explosie © Regio15
DEN HAAG - Marcel (11) en zijn moeder Malwina voelen zich onveilig na de explosie die zaterdag plaatsvond bij de voordeur van hun huis in Den Haag. Het gezin werd rond 17.00 uur die dag opgeschrikt door een harde knal, vermoedelijk ontstaan door vuurwerk. De politie arresteerde niet veel later een 15-jarige jongen en twee jongens van elf, maar die zijn inmiddels alle drie weer vrijgelaten.
Onderaan de trap van het huis in de Oudemansstraat vertelt het jongste gezinslid, samen met zijn moeder, wat er afgelopen weekend in het Haagse Laakkwartier gebeurt. De Poolse familie is thuis en heeft bezoek als er rond 17.00 uur een harde knal klinkt in het portiek. 'Toen de explosie geweest was, keek ik uit het raam en zag ik een jongen filmen. Twee anderen kwamen uit ons portiek de trap af en renden daarna hard weg', blikt Marcel terug.
De ravage na de explosie is fors en de knal zorgt ervoor dat meerdere ruiten springen. Ook is er schade aan meerdere voordeuren en zitten er scheuren in het plafond. Volgens Marcel is een ruzie over geld met klasgenoten en andere jongens de aanleiding voor de explosie. De tiener zit sinds het incident thuis en is emotioneel erg van slag. 'Ik ben bang dat ze terugkomen en weer iets afsteken in ons portiek.'

Gesprek met daders

Voor zijn moeder Malwina valt het allemaal nog zwaarder. De vrouw, die naast Marcel nog twee kinderen heeft en samen met haar man in het huurhuis woont, is woest op de daders. 'Ik heb aangifte gedaan bij de politie en ben boos op deze kinderen. We hebben veel schade en dit alles heeft een enorme impact gemaakt op ons gezin.'
Volgens de vrouw is er maandag een gesprek geweest met de betrokken kinderen op de school van haar zoon. Over de uitkomst daarvan is ze niet tevreden en daarom hangt er nu een beveiligingscamera in haar vensterbank. 'Ik had het liefst gezien dat de daders van school zouden zijn gestuurd. Mijn zoontje zit sinds zaterdagmiddag thuis en gaat niet naar school, terwijl de jongens die dit gedaan hebben alweer langs ons huis zijn gelopen', verzucht ze.

Wegrennende jongen

Buurvrouw Yolanda die langs het getroffen portiek fietst om boodschappen te halen, is zaterdag getuige van de explosie. De vrouw zit in haar woonkamer en hoort plotseling een heel harde klap. In eerste instantie denkt ze aan een gasexplosie, tot ze aan de overkant van de straat ineens een jongen ziet wegrennen.
'Het is niet best dat er kinderen zijn die dit doen. Ik heb zelf twee kleinzoons van elf en je moet er niet aan denken dat zij zulke dingen zouden doen. We zijn ons wild geschrokken', zegt ze. Ook Leo Dommanschet, de eigenaar van Leo's Koffiehuis, is niet te spreken over de explosie bij hem in de straat. 'We waren hier met een aantal gasten binnen en hoorden toen de knal. Toen we buiten gingen staan zag ik een jongetje die daar woont in tranen bij de politie staan. Het was echt zielig en ik heb met hem te doen', voegt hij toe.

Vaker minderjarigen

Het is niet voor het eerst dat er jonge tieners worden opgepakt voor het plaatsen van explosieven. Zaterdag werden er ook al twee jongens van 13 en 14 jaar aangehouden vanwege een gevonden explosief bij een winkel aan de Hogewal in Den Haag.
Daarnaast hield de politie woensdag nog eens jongens van 15 en 16 aan die betrokken zouden zijn geweest bij vier explosies in de Haagse Medemblikstraat. Anderhalve week geleden werd het plaatsen van een explosief een 23-jarige man nog fataal. Burgemeester Jan van Zanen noemde het geweld met explosieven al een 'groeiend probleem'.
De twee jonge verdachten van 11 jaar zijn in het bijzijn van hun ouders verhoord op het politiebureau en naar huis gestuurd. 'Zij zijn ook niet vervolgbaar', zegt een politiewoordvoerster. De 15-jarige jongen die eerder werd aangehouden, is inmiddels vrijgelaten maar nog wel verdachte.
Basisschool de Regenboog geeft aan vanwege privacy niet te kunnen reageren op het incident. In algemene zin antwoordt directeur Manuel Veira ‘dat de school zich (mede) verantwoordelijk voelt voor hetgeen er buiten de schoolse situatie plaatsvindt'.
Veira: 'Wij hebben immers onze leerlingen breed te begeleiden en als er vergissingen buiten school gebeuren zullen wij ook daar de kinderen mee moeten helpen om daarvan te leren. Daar hebben we te allen tijde de ouders bij nodig. Waar wij er samen met ouders en kind niet uitkomen, of waar we zien dat externe hulp nodig is, zullen we daar de passende partner bij zoeken.’