Kritiek op uitbreiden betaald parkeren: 'Desastreuze gevolgen voor onze dorpen'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
KATWIJK - Niet alleen een groep inwoners, maar ook oppositiepartij VVD verzet zich tegen een plan van het Katwijkse college om betaald parkeren uit te breiden naar onder meer Katwijk en Rijnsburg. De partij is bang voor een waterbed-effect, waarbij omliggende wijken te maken gaan krijgen met parkeeroverlast. Donderdagavond kunnen inwoners voor de tweede keer inspreken in de gemeenteraad.
Nu moet alleen nog in Katwijk aan Zee worden betaald voor parkeren op straat. Maar als het aan het college van DURF, SGP en ChristenUnie ligt, wordt dat uitgebreid naar andere delen van Katwijk aan Zee, Katwijk en Rijnsburg.
Hierdoor hoeven nieuwbouwprojecten dan niet meer te voldoen aan de norm van bijna twee parkeerplekken per woning en kunnen meer en betaalbare huizen worden gebouwd, zegt het college. Bij alle nieuw te bouwen huizen wordt dan per woning nog maximaal één parkeervergunning verstrekt.

'Papieren werkelijkheid'

Maar dat heeft 'desastreuze gevolgen', waarschuwt oppositiepartij VVD. 'Hiermee wordt een verkeersprobleem gecreëerd dat zich als een gigantische olievlek over heel Katwijk uitbreidt', zegt fractievoorzitter Lennart van der Plas in West Wordt Wakker op Radio West.
Hij noemt de parkeerregulering een 'papieren werkelijkheid'. 'Het is een soort trucje waarmee de norm van 1,8 parkeerplaats per woning omlaag kan worden gehaald. Ook Katwijk wil meer woningen bouwen, maar door dit plan zijn er straks minder parkeerplekken beschikbaar, terwijl heel veel mensen die auto keihard nodig hebben voor werk of bijvoorbeeld mantelzorg.'

Parkeergarage of ondergronds parkeren

De noodzaak van meer woningen begrijpt Van der Plas. 'Maar ik vind het jammer dat in het voorstel geen woord staat over een parkeergarage of ondergronds parkeren. Er is niet gekeken naar alternatieven en dat voelt als de makkelijke weg. We zullen daarom als VVD voorstellen om serieus naar dit soort opties te kijken.'
Toezeggingen van het college dat voor bestaande woningen nog steeds twee parkeervergunningen beschikbaar zijn en dat met bewoners wordt overlegd over de invulling van de parkeerregulering, stellen Van der Plas niet gerust. 'Goed dat er overleg is over de zones en parkeertarieven, maar wat ons betreft is het college vergeten de inwoners aan de voorkant te vragen of ze die uitbreiding van betaald parkeren wel willen.'

Uitpuilende tribunes

Een paar weken terug konden inwoners al inspreken op de uitbreiding van betaald parkeren in Katwijk. Toen puilden de tribunes uit.
'Heel veel mensen willen dit niet en zijn kritisch op de plannen', zegt de VVD-fractievoorzitter. 'We horen al geluiden van mensen uit wijken naast de uitbreidingsgebieden. Zij zijn bang dat zij dan te maken krijgen met een parkeerprobleem. Je krijgt een waterbed-effect.'

Besluit volgt later deze maand

De gemeenteraad neemt later deze maand een besluit over het plan. 'Ik neem aan dat ook de coalitiepartijen deze signalen opvangen en het plan zullen verwerpen', zegt Van der Plas daarover.
In het gemeentehuis van Katwijk is donderdagavond een tweede bijeenkomst over de parkeerregulering. Tussen 19.30 en 22.30 uur wil het college dan graag mensen horen die op 18 januari niet hebben ingesproken.