Zwarte schermen en extra politie rondom ambassade Israël wegens 'dreiging'

Om het pand staan zwarte schermen en is veel politie
Om het pand staan zwarte schermen en is veel politie © Regio15
DEN HAAG - Rondom de Israëlische ambassade in Den Haag zijn zwarte schermen geplaatst. Het gebied is afgezet wegens een dreiging 'die uiterst serieus genomen moet worden'. Dat meldt burgemeester Jan van Zanen. Hij zegt dat er meer maatregelen nodig zijn, maar dat hij geen mededelingen kan doen 'over de verdere aard van de maatregelen'. De burgemeester meldt ook niet om wat voor dreiging het gaat en wie daar achter zouden zitten.
Om het pand aan de Johan de Wittlaan staat een rij zwarte schermen. Ook staan er meerdere politieauto's en agenten die de wacht houden rondom het gebouw. De maatregelen zijn woensdagavond ingegaan, heeft Van Zanen besloten.
'Er waren al extra maatregelen, maar woensdagavond is besloten tot deze extra en zichtbare maatregelen', zegt een woordvoerder. Of er een concrete aanleiding is voor het besluit van de burgemeester, kon hij eerder op donderdag niet zeggen. Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid gaf aan nooit mededelingen over beveiligingsmaatregelen te doen. Aan het eind van de middag meldde Van Zanen dat het om een 'dreiging' gaat.
Een hele rij zwarte schermen
Een hele rij zwarte schermen © Omroep West
Mensen kunnen de ambassade nog wel in en uit. 'De werkzaamheden in de ambassade en de omliggende gebouwen gaan gewoon door', benadrukt de woordvoerder van Van Zanen.
De burgemeester zegt dat er contact is met organisaties die in de buurt van de ambassade zitten en ook getroffen worden door de afzettingen. Dat contact gaat 'over de gevolgen van de beveiliging, zoals voor toegang en doorgang in de komende periode'. Hij meldt niet hoelang de afzettingen blijven staan.

Extra maatregelen door conflict

Het conflict tussen Israël en Hamas zorgt de laatste maanden ook in Nederland voor spanningen. In Den Haag waren al verschillende demonstraties, zoals bij het Vredespaleis en op Den Haag centraal station.
Ook werd het gebouw van het ministerie van Defensie in Den Haag eerder al besmeurd met rode verf vanwege de wapenhandel tussen Nederland en Israël. Op het Mauritshuis werd in november vorig jaar een anti-Israëlische leus geprojecteerd.