27 jaar cel en tbs voor man die moord op ex-vriendin op Facebook bekende

Bloemen bij het huis waar Esmeralda overleed
Bloemen bij het huis waar Esmeralda overleed © ANP
DELFT - 'Het leven van Esmeralda is op brute wijze leven beëindigd, met 26 steken waarbij 6 steken vitale delen hebben geraakt.' De Belg die de moord op zijn ex-vriendin bekende op Facebook moet 27 jaar de cel in en krijgt tbs met dwangverpleging opgelegd. Juanito V. vermoordde de Delftse Esmeralda op de dag dat ze hun relatie beëindigde. Ook probeerde hij haar moeder en partner dood te steken. De straf is een stuk hoger dan de 23 jaar die de officier van justitie vroeg.
De 33-jarige Esmeralda werd op 5 februari vorig jaar aangevallen door Juanito V., voor het huis van haar moeder en partner op de Frederik van Eedenlaan in Delft. Eerder die dag had Esmeralda hun relatie uitgemaakt.
Het was, zo bleek tijdens de rechtszaak, een moeizame relatie met ups en downs die al een aantal keer eerder over was geweest. Als Esmeralda via een sms een definitief einde maakte aan de relatie knapt er iets bij Juanito, die op dat moment onderweg is naar een bokstraining in België.

'Ik ga ze kapot maken'

Na de training rijdt hij terug naar Delft. Onderweg legt hij contact met een paar vrienden. Hij kondigt aan zijn ex wat aan te gaan doen en daarna de hand aan zichzelf te willen slaan. 'Ik ga ze kapot maken. Als ze denkt hiermee weg te komen heeft ze het mis', stuurt hij naar een vriendin. 'Ik ga domme dingen doen', stuurt hij naar een ander. Ze proberen V. op andere gedachten te brengen. 'Geen domme dingen doen', zeggen ze tegen hem.
Tevergeefs, blijkt anderhalf uur later als hij op Facebook een bericht plaatst: 'Ik heb er drie neergestoken, waaronder de persoon waarvan ik hield. Ik kon niet verkroppen dat ze mij verliet. Ik ben geen gek! Sorry ieder1.'
Juanito V. in de rechtbank
Juanito V. in de rechtbank © Theresa Hartgers
Op beelden van een beveiligingscamera uit de straat is te zien wat er kort daarvoor is gebeurd. Juanito wacht zijn ex-geliefde op bij het huis van haar moeder en vriend. Wanneer ze naar buiten komen valt hij Esmeralda meteen aan. Ze wordt 26 keer gestoken.
Ook haar moeder en vriend worden aangevallen en raken levensgevaarlijk gewond. De politie is er heel snel bij. Volgens de rechtbank horen agenten Esmeralda nog één keer zuchten en is het dan voorbij. 'En dit alles heeft de zes jaar oude dochter van het slachtoffer vanachter het woonkamerraam moeten aanzien. De verdachte heeft met zijn handelen de nabestaanden onherstelbaar leed aangedaan', zegt de rechtbank.

'Genoeg gelegenheid gehad'

Volgens de rechter heeft V. genoeg gelegenheid gehad om zich te beraden Esmeralda iets aan te doen. Daarom is er juridisch gezien sprake van moord in plaats van doodslag, wat de verdediging vroeg. Ook heeft hij 'vol opzet' gehad om haar moeder en partner dodelijk te raken.
De zus van Esmeralda noemt de moord een typisch geval van femicide. 'Waarom? Omdat ze het uitmaakte en jij dacht: ik niet, niemand niet!', zei haar zus tegen V. in haar slachtofferverklaring tijdens de inhoudelijke behandeling.

Vier jaar meer cel dan eis

De rechtbank rekende het V. aan dat hij tijdens een heimelijk opgenomen gesprek met zijn broer zei dat hij zich van de domme zou houden tijdens de rechtszaak. Hij liet met die houding volgens de rechtbank zien dat hij zich totaal niet bekommerde om de nabestaanden.
Strafverzwarende omstandigheden dus, die tot vier jaar cel meer leidden dan de eis van het OM. Verder moet hij ook nog 230.000 schadevergoeding aan de nabestaanden van Esmeralda betalen.

Hoger beroep

V. was zelf niet aanwezig bij d euitspraak, maar liet via zijn advocate al weten in hoger beroep te gaan. Hij houdt vol dat er geen sprake is van een vooropgezet plan om Esmeralda te doden.