'Vijandige sfeer' in zoektocht naar nieuwe commissaris van de Koning, Statenlid vertrekt

Jaap Smit, de huidige commissaris van de Koning, stopt op 1 september
Jaap Smit, de huidige commissaris van de Koning, stopt op 1 september © ANP
DEN HAAG - De zoektocht naar een nieuwe commissaris van de Koning gaat tot nu toe niet van een leien dakje. In de commissie die hierover gaat is onenigheid ontstaan. Statenlid Debora Fernald zegt door andere leden 'zwaar onder druk te zijn gezet', nadat zij vragen heeft gesteld over de representativiteit van een enquête onder inwoners van Zuid-Holland. Daarom stapt Fernald uit de commissie.
De huidige commissaris Jaap Smit legt in september zijn functie neer. De 66-jarige CDA'er vertrekt na ruim tien jaar. De afgelopen weken hebben vertegenwoordigers van vrijwel alle partijen in Provinciale Staten een profielschets opgesteld met eisen en wensen voor een nieuwe commissaris van de Koning. Voor die schets wordt geput uit de resultaten van een enquête onder inwoners van Zuid-Holland.
Een extern onderzoeksbureau heeft de enquête gehouden en er zijn straatinterviews afgenomen om informatie te verzamelen. Fernald, die met haar one-issuepartij Groep Doe STOER strijdt tegen onrecht en racisme, is van mening dat de uitkomsten hiervan mogelijk 'een vertekend beeld' geven. Toen zij hier vragen over stelde, ontstond er volgens haar 'een sfeer die dusdanig vijandig' was en besloot ze te vertrekken.

Commissie op één lijn

Sinan Özkaya, de fractievoorzitter van de grootste partij GroenLinks-PvdA, bevestigt het vertrek van Fernald. Dit vindt hij 'heel jammer', al benadrukt hij het belangrijk te vinden dat iedereen binnen de commissie op één lijn zit.
De Zuid-Hollandse Staten stellen komende woensdag in een extra vergadering de profielschets vast. Daarna start de sollicitatieprocedure. De minister van Binnenlandse Zaken selecteert de sollicitaties en legt ze voor aan de provinciale vertrouwenscommissie. Provinciale Staten draagt uiteindelijk één kandidaat voor, waarna nieuwe commissaris formeel wordt benoemd door koning Willem-Alexander.