Veroordeelde drugsbaas wil minder streng regime in gevangenis: 'Een echt familiemens'

Piet S. in de rechtbank in Den Haag
Piet S. in de rechtbank in Den Haag © Theresa Hartgers
DEN HAAG - De Haagse crimineel Piet S., die vastzit voor drugshandel en witwassen, eist in een kort geding dat hij minder beperkingen krijgt opgelegd in de gevangenis. De 67-jarige drugsbaas zegt dat hij zijn kleinkinderen niet goed kan ontvangen door het strenge regime en vraagt daarom om versoepeling. 'Hij is een echt familiemens', vertelt zijn advocaat.
S. werd in oktober 2023 tot zeventien jaar cel veroordeeld in het zogenaamde Taxus-onderzoek van justitie. In de zaak werden meer dan twintig verdachten voor de rechter gebracht. S. zou leiding hebben gegeven aan een criminele organisatie die wereldwijd in drugs handelde.
Volgens S. kan hij zijn familie in de Penitentiaire Inrichting (PI) in Krimpen aan den IJssel slecht ontvangen en is zijn bewegingsvrijheid beperkt. Met een kort geding probeert hij daar verandering in te brengen. 'Ik heb mijn kleindochter al twee jaar niet meer gezien', zei hij donderdag tegen de rechter, en schoot even vol.

Nog maar tien minuten bellen

'Hij heeft een grote familie met kinderen en kleinkinderen, maar hij kan geen bezoek zonder toezicht ontvangen van zijn vriendin en geen kleinkinderen in de familiekamer', zegt de advocaat van S.
Sinds hij is overgeplaatst van de Schie in Rotterdam naar de gevangenis in Krimpen aan den IJssel worden de toezichtmaatregelen strikt gehandhaafd, vertelt S. tegen de rechter. Hij mag nog maar tien minuten per dag bellen: 'Als ik in De Schie drie kwartier belde, was er niemand die wat zei.'

Vluchten naar Ecuador

Justitie vindt dat het strenge regime in de PI juist gehandhaafd moet blijven, blijkt in de rechtbank. Dat komt omdat de drugsbaas in de gevangenis de status van vluchtgevaarlijk heeft. Volgens de Staat bestaat de kans dat S. naar Ecuador zou vluchten. Hier woont de familie van zijn vriendin en heeft hij veel contacten.
Uit informatie van de politie uit 2021 blijkt dat handlangers van Piet S. zouden willen proberen om hem te bevrijden. Dat had dan moeten gebeuren tijdens een transport van of naar de Haagse rechtbank. Volgens justitie is dit betrouwbare informatie, die nog steeds actueel is. 'Hij heeft de macht en de middelen om zo'n poging te faciliteren', zei de landsadvocaat tijdens het kort geding. 'Onzin', vindt de advocaat van S. Sinds zijn arrestatie in 2020 is hij tientallen keren naar de rechtbank vervoerd, toen is er helemaal niets gebeurd.

Liquidatiegevaar

De beveiligingsmaatregelen zouden daarnaast ook nodig zijn omdat in juli 2022 is geprobeerd zijn schoonzoon te ontvoeren. Ook zou er sprake zijn van liquidatiegevaar. Maar volgens de advocaat van S. is dat puur gebaseerd op een niet-verifieerbare melding bij Meld Misdaad Anoniem.
Piet S. bestrijdt dat zelf ook 'Als ik naar de bibliotheek in de gevangenis wil, moet dat onder begeleiding van twee bewakers vanwege het risico op liquidatie, maar dat risico is er helemaal niet.' De rechter doet op 22 februari uitspraak.