Museum vraagt inwoners zelf spullen aan te leveren, net als vroeger

Conservator Ingmar Reesing met de kampioensbal uit 1959
Conservator Ingmar Reesing met de kampioensbal uit 1959 © Omroep West
GOUDA - 'Het leek wel een moordwapen. Ik weet dat hij er toen was om mij te redden, maar ik vond het een vals ding', zegt Ria de Vos. De bezoekster van Museum Gouda bekijkt de zwemhaak uit het Spaardersbad op de expositie 'De stad in beeld' van het museum, dat dit jaar 150 jaar bestaat. De jubileumtentoonstelling is gevuld met voorwerpen die inwoners zelf hebben aangedragen. 'Destijds is het museum ontstaan door een inzamelactie onder Gouwenaren en die actie hebben we nu herhaald', vertelt conservator Ingmar Reesing.
De viering van het 600-jarig bestaan van de stad was in 1874 de reden om Gouwenaren te vragen voorwerpen in te leveren voor een expositie over de geschiedenis van hun stad. Dat was meteen de start van het Museum Gouda. 'Wat er toen binnenkwam, doet denken aan een rariteitenkabinet', vertelt de conservator.
'Denk aan schilderijen en veel oude potten, maar ook aan martelwerktuigen zoals een hakbijl om bij meineed iemands handen af te hakken. Eigenlijk is wat er toen is ingezameld nog steeds de kern van onze museumcollectie.'

Meer dan honderd aanmeldingen

Rond het jubileum van het museum kwam het idee om de actie te herhalen. 'In de krant hebben we de oproep geplaatst: welke Goudse herinnering hoort in het museum? We kregen meer dan honderd heel diverse aanmeldingen. Op basis van de mooiste verhalen hebben we een selectie gemaakt.'
'Mensen kwamen aan met de lichtreclame van de oude Arcade-bioscoop, de kampioensbal waarmee Gouda in 1959 ten koste van de Amsterdamse voetbalclub Spartaan kampioen werd en een zwembadhaak uit het Spaardersbad', licht Reesing er een aantal uit.
De zwemhaak uit het Spaardersbad
De zwemhaak uit het Spaardersbad © Omroep West
Met afschuw kijkt bezoeker Ria de Vos naar de zwemhaak in de tentoonstelling. 'Ik weet nog dat we in de rij stonden voor het wekelijkse schoolzwemmen. Eerst werd er achter onze oren gecontroleerd of we wel goed hadden gedoucht. Na deze controle kwam het tweede angstmoment en dat was de haak', vertelt ze met een gezicht waarop de afschuw nog steeds te zien is.
'Ik kreeg het zwemmen niet snel onder de knie en dan zag ik die haak weer op mij af komen. Het was echt een drama. Ik heb het zwemdiploma wel gehaald, maar daarna nog jaren angst gehad om het Spaardersbad weer in te gaan.'
De lego-koe van Duuk Roodbol
De lego-koe van Duuk Roodbol © Omroep West
Het voorwerp dat de 21-jarige student Duuk Roodbol heeft ingebracht, maakt hem juist supertrots. 'Wat hier op deze pilaar staat is het originele lego-koe ontwerp, dat ik heb ontworpen toen ik twaalf was.'
In beton nagemaakt en vier meter hoog was de koe lang te zien in het voormalige Pauzelandschap Potterspoort. 'Voor het ontwerp kwamen ze bij mij uit omdat ik veel knutselde met lego'.

Herinneringen ophalen en doorgeven

Conservator Reesing is blij met alle ingeleverde voorwerpen en vooral met de verhalen die daarbij horen. 'Herinneringen ophalen en doorgeven is belangrijk. En zo'n zwemhaak, daar heeft mijn vader misschien ook nog wel in gehangen', lacht hij.