Politie komt terug op bericht Poeldijk: brandweer niet bekogeld

ME in actie in Poeldijk
ME in actie in Poeldijk © Regio15
POELDIJK - Bij de grote brand in Poeldijk is geen sprake geweest van het bekogelen van brandweerlieden zoals eerder is gecommuniceerd door de politie. Dat bevestigt brandweercommandant Martin Evers na een evaluatie. Wel zijn brandweerlieden belemmerd en ontstond er duw- en trekwerk tussen publiek en brandweer. 'Een aantal van de mensen die daarbij betrokken was, heeft zich bij ons gemeld en excuses aangeboden', vertelt Evers.
'Brandweerlieden werden belaagd, bekogeld en belemmerd in hun werk', zei een politiewoordvoerster eerder. De ME moest worden ingezet om de brandweer hun werk te laten doen. Van bekogeling blijkt achteraf geen sprake, bevestigt de brandweercommandant na berichtgeving van het AD.
'Wij hebben dinsdagavond iedereen bij elkaar gehad en alle brandweerlieden gesproken over die brand en alles eromheen', zegt Evers, die vrijdagavond de leiding had bij de bestrijding van de brand. 'Het klopt dat er uiteindelijk is gebleken dat er niemand is bekogeld.'

Wel duwen en trekken

Waarom dat in eerste instantie door de politie is gecommuniceerd, weet hij niet. 'Wij hebben de politie opgeroepen omdat we werden belemmerd in ons werk. We hebben gezegd dat we met spoed politie nodig hadden.'
Over bekogeling is door de brandweer geen melding gedaan die avond, zegt Evers.
ME veegt gebied rondom zeer grote brand schoon
Wel was er dus sprake van fysiek contact, duwen en trekken, tussen de brandweerlieden en omstanders. Dit om hen, voor hun eigen veiligheid, weg te houden bij het brandende pand en de aangrenzende gebouwen waar de brand zich mogelijk verder zou verspreiden.

Excuses van omstanders

Maandag riep de brandweercommandant mensen die de brandweer belemmerden op om zich te melden. 'We hebben in ieder geval camerabeelden dus als er mensen zijn die 'second thoughts' hebben over hun gedrag: meld je', zei hij toen. Dat is ook gebeurd. 'Een aantal mensen die erbij betrokken was, heeft zich gemeld en excuses aangeboden', zeg Evers.
Door de vlammenzee en dikke rookwolken kwamen honderden nieuwsgierigen naar de Jupiter in Poeldijk, waar om 21.00 uur een grote brand uitbrak. Pas zaterdag in de loop van de dag was de brand helemaal onder controle.
De ravage van bovenaf gezien
De ravage van bovenaf gezien © ANP